SPUTANI U RADU / Hrvatskim znanstvenicima oduzeta potpora za projekt koji bi otkrio više o koronavirusu: 'Morali smo stati'

Projekt je bitan jer omogućava detaljno praćenje evolucije virusa

11.7.2020.
15:36
VOYO logo

Financijsku potporu Hrvatske zaklade za znanost, doduše, nije dobio tim znanstvenika pod vodstvom Olivera Vugreka s Instituta Ruđer Bošković. A on je s virologom Igorom Jurakom proveo detaljnu analizu genoma koronavirusa pri čemu su otkrili da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvora: Italije, Austrije i direktno iz Wuhana. Njihov je projekt sada na pauzi, jer više nemaju novca za nastavak.

Važan za razvoj lijeka

Sekvencirali  bi se bi svi uzorci  istovremeno, zato se ovo zove i masivno sekvenciranje, jer možete svih 96 uzoraka paralelno sekvenciraiti. Sekvenciran je 21 genom virusa izoliranih iz hrvatske populacije, no tu istraživanje staje jer novaca više nemaju.

''Prije tri mjeseca otprilike završili smo tu proceduru. Morali smo stati nakon toga jer nismo imali više sredstava, ovo smo financirali iz vlastitih sredstava''. rekao je molekularni biolog Oliver Vugrek iz Instituta Ruđer Bošković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je bitan jer omogućava detaljno praćenje evolucije virusa i njegove puteve prijenosa, što je važno i za razvoj novih lijekova i cjepiva.

''Možda ćemo imati sezonskih navala, posljednjih nekih sojeva pa moramo znati koji soj predominantno kruži u Hrvatksoj, mi smo vidjeli što je bilo prije tri mjeseca, ali moramo vidjeti sada. Ima istraživanje u Americi da se virus brže širi, mi sada ne znamo je li takav tip i u Hrvatskoj'', kazao je Vugrek.

Image
Ivan Đikić /

'Bez učinkovitog cjepiva nema suzbijanja virusa, a ono se ne može napraviti za manje od godinu dana'

Image
Ivan Đikić /

'Bez učinkovitog cjepiva nema suzbijanja virusa, a ono se ne može napraviti za manje od godinu dana'

Potreban novac

Dizajnirali su svoju platformu za testiranje, ne ovise o kemikalijima iz uvoza niti o aparaturi, za nastavak im treba samo novac. Javili su se na upit Ministarstva znanosti poslan još u travnju, odgovor nisu dobili.

''Jedino financiranje za Covid 19 je Hrvatska zaklada za znanost, mi smo se javili ali naš projekt nije prošao. Postoji jedan identičan projekt koji će se financirati i pretpostavljam da nema sredstava financirati dva slična projekata, i oni će navodno radit na tome gdje smo mi stali prije tri mjeseca'', objašnjava Vugrek.

Zaklada za znanost nije se danas izjasnila a ministrica na odlasku poručuje:

''Ovo je kompetativni projekt, odnosno natječaj, što znači da ocjenu rade stručni paneli i recenzenti. Sigurno da se jednim ovakvim natječajem ne mogu svi projekti financirati, zato treba više natječaja'', izjavila  je Divjak.

Ovim istraživanjem sada će se baviti netko drugi, ovi znanstvenici tek ako pronađu novac za dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo