HRVATSKA SOCIJALNO-LIBERALNA STRANKA / HSLS

Image
Foto: RTL

Hrvatska socijalno-liberalna stranka osnovana je 20. svibnja 1989. godine. Najdugovječniji predsjednik bio je Dražen Budiša, a danas tu funkciju obnaša Darinko Kosor.

31.10.2011.
14:30
RTL
VOYO logo

Povijest stranke:
Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) je liberalna parlamentarna politička stranka u Hrvatskoj. Najznačajniji i najdugovječniji predsjednik bio je Dražen Budiša. Sadašnji predsjednik stranke je Darinko Kosor, koji je naslijedio dugogodišnju lidericu Đurđu Adlešič.

HSLS je osnovan 20. svibnja 1989. godine pod imenom Hrvatski socijalno liberalni savez, u okviru tadašnjeg Saveza socialističke omladine Hrvatske, i bio je prva demokratska stranka osnovana u Hrvatskoj za vrijeme komunističkog režima. Prvi predsjednik Stranke bio je Slavko Goldstein. Dražen Budiša izabran je za predsjednika 1990. godine. Od veljače 1996. do studenog 1997. godine predsjednik HSLS-a je Vlado Gotovac, a tada je za predsjednika Stranke ponovo izabran Dražen Budiša. Od 2004. do 2006. predsjednik Stranke bio je Ivan Čehok, da bi u veljači 2006., nakon ponovnog ujedinjena sa Liberalnom strankom, za predsjednicu bila izabrana Đurđa Adlešič.

HSLS je prva hrvatska politička stranka koja je postala članica neke od svjetskih krovnih političkih stranaka. Godine 1992. HSLS je, postao pridružena, a 1994. godine punopravna članica Liberalne internacionale (Liberal International, LI), svjetske organizacije liberalno-demokratskih stranaka. Pored nje, HSLS je članica Europska liberalna, demokratska i reformistička stranka (European Liberal Democrat and Reform Party, ELDR) sa sjedištem u Bruxellesu.

U šestom sazivu Hrvatskog sabora imali su 2 zastupnička mjesta.

Stranačka hijerarhija:
Predsjednik: Darinko Kosor
Potpredsjednici: Sandro Jurman, Dragutin Kranjčec i Ružica Vidaković.
Glavni tajnik: Dorica Nikolić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike