HRVATSKA SELJAČKA STRANKA / HSS

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Hrvatska seljačka stranka vuče korijene još iz 1904. godine. U zadnjem sazivu Sabora imala je šest zastupničkih mjesta. Zbog postizbornog koaliranja s HDZ-om dobila je 2 ministarska mjesta i mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora.

31.10.2011.
14:30
RTL
VOYO logo

Povijest stranke:

Hrvatska seljačka stranka osnovana je 1904. godine pod imenom Hrvatska pučka seljačka stranka. Godine 1920. mijenja ime u Hrvatska republikanska seljačka stranka, a 1925. u današnje.

HSS na parlamentarne izbore 2000. godine izlazi u koaliciji s IDS-om, LS-om, HNS-om i ASH-om. Stranka tada osvaja 16 mandata. Nakon izbora ulazi u pobjedničku koalciju SDP-a i HSLS-a te sudjeluje u izvršnoj vlasti. 2003. godine na izbore izlazi samostalno izlazi  i osvaja 10 zastupničkih mandata.

Od 2005. godine stranku vodi Josip Friščić. Godine 2007. koalira s HSLS-om i osvaja 6 mandata. Nakon izbora potpisuje koalicijski sporazum sa HDZ-om i dobiva 2 ministarska mjesta i mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Stranačka hijerarhija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSS je u 102 godine svoje povijesti imao samo šestoricu predsjednika. Od toga su čak trojica vršili svoju dužnost do smrti: Radić je bio ubijen, a Maček i Krnjević do prirodne smrti. Predsjednici su redom bili: Stjepan Radić, Vladko Maček, Juraj Krnjević, Drago Stipac, Zlatko Tomčić i Josip Friščić.

Predsjednik. Josip Friščić
Potpredsjednici: Marijana Petir, Damir Bajs, Božidar Pankretić, Ante Markov, Zdravko Kelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo