upitna nova ulaganja / Htjeli su se širiti, ali ipak su morali zaustaviti investiciju: 'Troškovi proizvodnje vuku nas na rub'

U proteklih 26 godina u Hrvatsku je uloženo tek 33,5 milijardi eura, upozoravaju poduzetnici

19.3.2019.
7:00
VOYO logo

Čija država crnu vunu prede? Pa ako se pita strane investitore - onda naša. Tako bi primjerice predionica u Klanjcu u Krapinsko zagorskoj županiji širila poslovanje, ali od investicija su odustali.

''U izradi su neki idejni projekti za daljnje proširenje. Međutim, bili smo prisiljeni tu investiciju zaustaviti. Upravo zbog toga dok ne vidimo u kojem će smjeru ići troškovi samoga poslovanja. Na neki način mogu reći da su daljnje investicije upitne ukoliko se neke stvari što se tiče ulaznih troškova ne promijene'', upozorava direktor predionice Goran Iveković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnici predionice su Austrijanci, a visoki troškovi proizvodnje već sad ih vuku na rub isplativosti. Iveković tako navodi podatak za prošlu godinu: ''U predionici u Hrvatskoj trošak električne energije bio je 25 posto skuplji nego u Austriji''.

I dok kao i ostali čekaju državu i reforme, uređenost lokalne samouprave prije tri godine olakšala im je proširenje pogona, a Iveković ističe: ''Građevinska dozvola, poznato je da je ne možete dobiti u manjem roku od sedam dana, mi smo je dobili u roku od 10 dana''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da se nešto mora mijenjati, upozorio je i predsjednik Udruženja stranih ulagača Mladen Fogec. U proteklih 26 godina u Hrvatsku je uloženo tek 33,5 milijardi eura. To se dakako najviše može zahvaliti neuređenom sustavu i sporoj birokraciji: ''Mi u Hrvatskoj izgleda još nismo spremni početi mijenjati kako od nas traži novo doba informatike i digitalizacije gdje se stvari svakodnevno mijenjaju".

Najviše se u Europskoj uniji ulagalo u Veliku Britaniju, Njemačku, Španjolsku, Poljsku, Francusku i Nizizemsku - dvije trećine visokovrijednih investicija završilo je tamo. Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić danas je bio naročito kritičan prema državi, rekavši da po svim indikatorima konkurentnosti Hrvatska izgleda loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo općenito jednu investicijsku klimu koja usporedno s drugom zemljama ne izgleda jako dobro. Percepcija je najlakše promjenjiva ukoliko dovedemo nekoliko značajnih svjetskih brendova u Hrvatsku i tada će i drugi reći: aha, nešto se u Hrvatskoj ipak mijenja'', kaže Vujčić.

Ministar gospodarstva Darko Horvat misli da Hrvatska zaslužuje rast od pet posto:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne želimo samo više investicija, želimo bolje investicije, one koje stvaraju dodanu vrijednost i uključuju iskorištavanje novih tehnologija. Hrvatska se nalazi nadomak investicijskog rejtinga. Siguran sam da će 2019. uz sve one mjere koje smo proveli i koje ćemo provesti, rejting agencije Hrvatsku ocjenu tu jedinu stepenicu podići''.

A u izgradnju te stepenice priključila se i predsjednica pa je Vladi predložila pet vrlo općenitih smjernica. To uključuje središnje tijelo za strane investicije, a izradila bi i Strategiju. Zalaže se za nove modele poticaja, ali i izgradnju imidža Hrvatske koja može privući ulagače. Tu je i ustrajan rad na stvaranju poželjne poslovne klime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dok se drugi agresivno bore za investicije sve mi se čini da mi odveć pasivno promatramo razdiobu radnih mjesta po drugim članicama EU. Napravimo li iskorak možemo se približiti najrazvijenjima", poručila je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Ne olakša li se put stranim investicijama i zaustavi odljev mozgova, Hrvatska teško da može očekivati skorije dizanje sa samog europskog gospodarskog dna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo