kaznena prijava / HTV-ova novinarka Bastalić prijavila autora 'otvorenog pisma' za zločin iz mržnje

Image
Image

HTV-ova novinarka i urednica emisije "Labirint" podnijela je kaznenu prijavu zbog zločina iz mržnje protiv Dubravka Jošića, potpisnika otvorenog pisma u kojemu ju kao "natporučnik HV-a" lažno proziva

27.1.2017.
9:16
VOYO logo

HTV-ova novinarka i urednica emisije "Labirint" Jagoda Bastalić podnijela je kaznenu prijavu zbog zločina iz mržnje protiv Dubravka Jošića, potpisnika otvorenog pisma u kojemu ju kao "natporučnik HV-a" lažno proziva da je u vrijeme okupacije radila kao urednica na srpskom radiju Okućani te da su joj otac i brat bili zapovjednici agresorske vojske.

Neistinite tvrdnje, koje su prošloga tjedna naišle na žestoku osudu javnosti, Jošić je iznio u otvorenom pismu voditeljici HRT-ovog Informativno-medijskog servisa Katarini Periši Čakarun nakon što je u "Labirintu" 16. siječnja objavljen prilog novinarke Morane Kasapović o nedavnom posjetu predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojim pismom Jošić je, po tvrdnjama iz kaznene prijave, poticao da se Jagodi Bastalić, zbog nacionalnog porijekla i pripadanja obitelji u kojoj su otac i brat navodno bili pripadnici agresorske vojske "onemogući rad na HRT-u, odnosno da joj se uskrati, ograniči ili uvjetuje pravo na obavljanje novinarske djelatnosti, pravo na zapošljavanje i napredovanje, uskraćujući ili ograničavajući joj slobodu govora, tj. slobodu mišljenja i izražavanja misli".

U prijavi stoji da je time, iz mržnje zbog nacionalnog ili etničkog porijekla, počinio čak tri kaznena djela - povredu ravnopravnosti, povredu slobode mišljenja i izražavanja misli te javno poticanje na nasilje i mržnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz sporne dijelove Jošićeva pisma odvjetnica Vesna Alaburić u prijavi je navela i da je njegovo prenošenje na nekoliko portala predstavljalo "javni poziv za linč" jer su prijavljenikovi komentari "potakli istomišljenike na još žešće i ekplicitnije uvrede, moralne i političke diskvalifikacije".

"Podnositeljica ove kaznene prijave zna da u sudskom postupku protiv prijavljenika može vrlo jednostavno dokazati netočnost njegovih tvrdnji i svu štetu koju je zbog 'otvorenog pisma' trpila, i još uvijek trpi. U ovom slučaju nije, međutim, presudna samo povreda prava osobnosti Jagode Bastalić. U istoj ili sličnoj situaciji dosad su bili ili jesu mnogi hrvatski novinari kojima su zbog objavljenih kritičkih mišljenja/stajališta 'brojana krvna zrnca' i koji su bili javno prokazivani kao 'neprijatelji, izdajnici, izrodi, četnici' i slično. Mnogi su zbog toga bili ili jesu izloženi javnim izljevima mržnje, pretrpjeli i trpe različite oblike diskriminacije pa i fizičkog nasilja", stoji u kaznenoj prijavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo