POVEĆANJE OD 4 POSTO / HUBOL traži veću korekciju plaće od onog koje im je dala Vlada: 'U RH plaća je 12,5 tisuća, a u Sloveniji 20 tisuća'

Image
Foto: Shutterstock

Traže za svoje radnike isti oblik povećanja kao što su ga dobili i u Hrvatskim autocestama

5.7.2022.
16:18
Shutterstock
VOYO logo

Hrvatska udruga bolničkih liječnika poslala je priopćenje u kojem pišu što sve traže od Vlade Republike Hrvatske. Iz HUBOL-a traže da dobiju mjesečne korekcije plaća sukladne rastu inflacije.

Objašnjavaju kakve su razlike plaća u Hrvatskoj, a kakve u Sloveniji za istu funkciju. Kažu da povećanje plaće od 4% kojima se Vlada hvali u medijima je neprihvatljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže za svoje radnike isti oblik povećanja kao što su ga dobili i u Hrvatskim autocestama.

Image
Pravna država u RH /

HUBOL o atmosferi hajke na liječnike: 'Ako mislite da vas štiti zakon, strah vas je napraviti pobačaj'

Image
Pravna država u RH /

HUBOL o atmosferi hajke na liječnike: 'Ako mislite da vas štiti zakon, strah vas je napraviti pobačaj'

Cijelo priopćenje HUBOL-a možete pročitati u nastavku:

Hrvatska udruga bolničkih liječnika od hrvatske Vlade traži da zaposlenici u zdravstvu, poput zaposlenika Hrvatskih autocesta, dobiju mjesečne korekcije plaća sukladne rastu inflacije. Naime, mediji su objavili kako je u HAC-u sklopljen novi kolektivni ugovor koji garantira upravo mjesečne korekcije plaće sukladno inflaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljni kolektivni ugovor za zdravstvo definira povećanje plaća za 4 %, čime se Vlada intenzivno hvali zadnje vrijeme. Kada se gleda ta Vladina samohvala u medijima, na prvi pogled moglo bi im se zapljeskati jer su plaće liječnika porasle za 4 %. Zato se prvo moramo podsjetiti kolike su uopće plaće liječnika. Plaća specijalista sa 7-10 godina radnog staža na primjer iznosi 12,5 tisuća kuna, dok je, prema dostupnim podacima, isti liječnik u Sloveniji plaćen oko 20 tisuća kuna. Sva ta samohvala Vlade pada u vodu kada uzmemo u obzir da je inflacija u lipnju 2022. u odnosu na lipanj prošle godine iznosila 10,8 %. Svi građani ovo osjećaju svakodnevno jer su cijene hrane otišle u nebo, kao i cijene struje i benzina, a posljedično cijene drugih roba i usluga također rastu.

Stoga 4 % povećanja plaće liječnika ne pokriva čak niti stopu inflacije zabilježenu u lipnju. HUBOL smatra neprihvatljivim da povećanje plaće u zdravstvu iznosi samo 4 %, dok se s druge strane u nekim javnim poduzećima, poput HAC-a, plaće na mjesečnoj razini usklađuju s inflacijom. Maćehinski odnos države spram liječnika i svih ostalih zdravstvenih djelatnika direktna je poruka građanima da su njihovo zdravlje tj. javno zdravstvo koje liječi građane, ovoj vlasti i ovoj Vladi zadnja rupa na svirali. Ovakav odnos spram zdravstva i nositelja zdravstvenog sustava - liječnika, direktno vodi u oslabljivanje zdravstvene skrbi za građane, kao i u njezinu djelomičnu nedostupnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HUBOL smatra odnos Premijera i Vlade spram zdravstva i liječnika diskriminatornim. Ne umanjujući važnost bilo čijeg rada, HUBOL ne prihvaća podcjenjivanje zdravstva i traži za zdravstvene djelatnike isti oblik povećanja kao što su ga dobili zaposlenici HAC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo