počeo sastanak, prosvjed u podne / HUP inzistira na prihvaćanju jednog od modela obeštećenja zbog zatvaranja, Ćorić poručio da će se danas znati svi detalji

Image
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Sastanak Vlade i poduzetnika počeo je u 10.30 sati

30.11.2020.
10:30
Zoe Sarlija/PIXSELL
VOYO logo

Očekivanja Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) su da danas Vlada predstavi konkretne mjere za pomoć dijelu gospodarstva kojem je zbog borbe protiv širenja pandemije koronavirusa zaustavljeno poslovanje.

Tijekom dana će dio njih prosvjedovati u Zagrebu. S Trga bana Jelačića u 11:59 krenut će u povorci prema Ministarstvu financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U petak su poslodavcI artikulirali svoje zahtjeve vezano za poslovanje u kontekstu propisanih epidemiološkim mjera zbog epidemije. Predstavnici Vlade na čelu s potpredsjednikom, ministrom financija Marićem su ih saslušali i tijekom vikenda obavili čitav niz sastanaka i intenzivno komunicirali. I sutra ćemo pred drugu stranu izaći sa svojim prijedlozima", rekao je u razgovoru za RTL ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić

"Vlada RH u potpunosti je svjesna činjenice da  ovo djelomično zatvaranje do kojeg je došlo i koje će trajati do 21. prosinca, posebno snažno utječe na određene sektore posebno ugostiteljstvo", naglasio je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Ići ćemo dalje s mjerama od 4000 kuna", najavio je ministar gospodarstva, dodavši kako je ta mjera i više nego pogođena od početka korona krize.  Najavio je kako će poslodavcima biti omogućena nova financijska injekcija kroz Covid kredite, koji će krenuti u najskorije vrijeme. Najavio je i da će ići u smjeru kompenzacije dijela fiksnih troškova.

Upitan je li se pričalo o tome da bude obeštećenje u smislu dijela postotka prošlogodišnje zarade, ministar Ćorić rekao je da je čitav niz opcija bio na stolu, a danas će se vidjeti detalji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Kakvo obeštećenje mogu očekivati poduzetnici? Ministar Tomislav Ćorić za RTL: ' Ići ćemo u smjeru kompenzacije dijela fiksnih troškova'

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS /

Kakvo obeštećenje mogu očekivati poduzetnici? Ministar Tomislav Ćorić za RTL: ' Ići ćemo u smjeru kompenzacije dijela fiksnih troškova'

HUP inzistira na prihvaćanju jednog od modela obeštećenja zbog zatvaranja. Prvi model obeštećenja dugoročnijeg je karaktera i bazira se na nekoliko mjera. Riječ je o smanjenju stope PDV-a na pet posto na razdoblje od tri godine te dugoročno na 13 posto za sve ugostitelje, potom o nastavku potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. što znači 4.000 kuna uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa. 

Predlažu i obeštećenje od 10 eura po četvornom metru prostora te "covid" kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugostitelji bi uz pomoć kredita izdržali razdoblje obustave aktivnosti, a potom kroz smanjenu stopu PDV-a ostvarili veće prihode od čega bi i država dugoročno profitirala, uzme li se u obzir da s nižim poreznim stopama idu i veće uplate u proračun. 

Drugi model obeštećenja baziran je na osiguranju prihoda samim poduzetnicima, a ne samo za radnike i njihove plaće i to u iznosu od 50 posto prometa od istog razdoblja prošle godine, kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa. Taj model uključuje i oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja "lockdowna" na svim razinama vlasti i to najamnina, komunalnih naknada, komunalnih usluga poput odvoza smeća, vodne naknade spomeničke rente i sl. Isto tako, ugostitelji predlažu oslobađanje od parafiskalnih nameta, kao posebnog troška koji dodatno opterećuje poslodavce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo