što jedemo? / HUP nakon skandala sa zaraženom piletinom traži jače kontrole hrane koju uvozimo

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar Tolušić ocijenio je da je Ministarstvo u slučaju pilećeg i pačjeg mesa zaraženog salmonelom postupilo po zakonu, ali da je trebalo brže reagirati te je zatražio razrješenje pomoćnika ministra za veterinarstvo Tomislava Kiša

16.11.2016.
18:03
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo
Image
sve je bilo po pravilima? /

O piletini zaraženoj salmonelom oglasili se Braća Pivac i Lidl Hrvatska

Image
sve je bilo po pravilima? /

O piletini zaraženoj salmonelom oglasili se Braća Pivac i Lidl Hrvatska

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) priopćila je u srijedu da se uvozna hrana mora bolje kontrolirati i nadzirati te da bi domaći proizvođači i uvoznici morali ispunjavati iste kriterije, a što sada nije slučaj. 

Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede pri HUP-u "smatra da novi slučaj uvezenih prehrambenih proizvoda zaraženih salmonelom ukazuje na potrebu da se preispitaju procedure nadzora i kontrole nad sigurnošću i kvalitetom prehrambenih proizvoda koji se stavljanju u promet na hrvatskom tržištu kao i učinkovitost sustava informiranja o problematičnim proizvodima", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća se pritom da je ulaskom u Europsku uniju hrvatsko tržište dodatno otvoreno i za uvoz prehrambenih proizvoda, a on je dodatno podržan širenjem inozemnih trgovačkih lanaca na hrvatskom tržištu.

"Neupitno je da kao članica EU moramo omogućiti pristup našem tržištu, ali se isto tako poštujući pravila i obveze Unije mora voditi računa o zaštiti domaće proizvodnje i zaštiti sigurnosti i zdravlja hrvatskih građana. Domaći proizvođači i oni koji su uvoznici morali bi ispunjavati iste kriterije što sada nije slučaj", ističu iz Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede pri HUP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 2006. do ove godine uvoz piletine porastao je za skoro 30 posto. Prošle je godine čak 39 posto peradarskog mesa i proizvoda bilo uvozno. Kriteriji kvalitete i nadzora nad domaćim proizvodima i onima iz uvoza moraju biti isti. Svjedoci smo da se često uvozna roba prodaje po vrlo niskim pa i dampinškim cijenama – to nije problem samo za domaće proizvođače već i za domaće potrošače, hrvatske građane. Izrazito niska cijena u pravilu znači nisku kvalitetu, a kada je hrana u pitanju to može biti i opasno za zdravlje", izjava je predsjednika Udruge Gorana Pajnića koja se prenosi u priopćenju. 

Iz HUP-a najavljuju da će zatražiti sastanak s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem kako bi se otvorili razgovori o mogućnostima unapređenja cjelokupnog sustava nadzora nad kvalitetom i sigurnošću uvoznih prehrambenih proizvoda koji su prisutni na hrvatskom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljni smo brzom reakcijom ministra koji je poduzeo konkretne korake prema odgovornim osobama u ovom posljednjem slučaju i vjerujemo da će biti spreman poduzeti daljnje korake koji će onemogućiti ponavljanje ovakvih situacija“, kaže Pajnić. 

Tolušić zatražio razrješenje pomoćnika Kiša

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Tolušić u srijedu je ocijenio da je Ministarstvo u slučaju pilećeg i pačjeg mesa zaraženog salmonelom, o čemu izvještava današnji tisak, postupilo po zakonu, ali da je trebalo brže reagirati te je zatražio razrješenje pomoćnika ministra za veterinarstvo Tomislava Kiša, kojem zamjera što javnost, pa i on sam, nisu prije saznali za zaraženu piletinu.

Prema pisanju današnjeg Jutarnjeg lista, javnost nije na vrijeme obaviještena o zaraženom mesu, jer mu je u vrijeme kad je nalaz bio gotov istekao rok trajanja i više ga nije bilo na tržištu. To, piše Jutarnji list, otvara mogućnost da je sporna roba bila na tržištu dok se čekao nalaz te da su je građani kupovali i konzumirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam tek jučer doznao za slučaj sa salmonelom, ta je informacija iz novina došla do mene, umjesto od službi od kojih je trebala", rekao je Tolušić u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru.

Ministar kaže da je Kiš "načelno postupao po procedurama", no nije izvijestio nadređenog. "Mislim da oko toga nemamo što razgovarati. Mislim da sam prvi, kao glavna i odgovorna osoba u Ministarstvu, to trebao znati 2. studenog, ako ne već i prije", istaknuo je ministar poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suglasan je da je o salmoneli javnost trebala ranije znati, jer dio zaraženih proizvoda je mogao možda ostali u hladnjacima građana.

Tolušić je također objasnio da se hrvatsko meso kontrolira na dnevnoj razini sa "sto" kontrola te je uvjeren da je meso hrvatskih proizvođača definitivno zdravstveno ispravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo kako ga kontroliramo, a za uvozno ne možemo znati, ali možemo pojačati kontrolu", rekao je Tolušić i poručio: "Kupujmo hrvatsko, jer smo tu sigurniji, znamo što radimo i što proizvodimo".

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo