očuvanje konkurentnosti / HUP o proračunu: 'Vlada u sljedećoj godini nema u planu provesti ozbiljnije reforme'

Image
Foto: Marko Lukunic/Goran Stanzl/PIXSELL

HUP na temelju podataka o prihodima i rashodima proračuna smatra da Vlada neće napraviti značajnije promjene

9.11.2018.
15:14
Marko Lukunic/Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marićdanas je predstavio proračun za 2019. godinu. Potvrdio je da će se na sve lijekove primijenjivati snižena stopa PDV-a od 5 posto, bez obzira idu li na recept ili bez recepta. S 1.12. povećava se neoporezivi dio za nagrade poput božićnica, bonusa i slično s 2.500 na 7.500 kuna.

PDV od Nove godine tebao bi biti 13 posto na osnovne živežne namirnice poput svježeg mesa, povrća, voća, ribe, jaja i dječje pelene. Na tom su popisu sad, kako se čini, i bezreceptni lijekovi. Snižavanje PDV-a s 25 na 13 posto nosi u prosjeku pojeftinjenje od 10 posto osnovnog proizvoda. Ukoliko PDV bude pet posto na bezreceptne lijekove, pojeftinjenje bi trebalo biti i veće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Potrebne su snažnije promjene'

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca komentirao je proračun za 2019. godinu. "Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja odluke Vlade Republike Hrvatske donesene na današnjoj sjednici na kojoj su usvojeni prijedlozi i inicijative HUP-a vezano uz povećanje neoporezivog dijela za nagrade, poput božićnice i uskrsnice s 2500 na 7500 kuna, te sniženje stope PDV-a na 5% za bezreceptne lijekove. 

Međutim podatci o prihodima i rashodima proračuna ukazuju da Vlada u sljedećoj godini nema u planu provesti značajnije promjene, odnosno, da ozbiljnijih reformi nema. HUP smatra kako su, u cilju očuvanja konkurentnosti i radnih mjesta, odnosno, zaustavljanja negativnih trendova na tržištu rada potrebni snažniji zahvati i promjene, posebno na rashodovnoj strani proračuna", poručio je Majetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo