porezna reforma / HUP od Vlade traži radikalnije porezne izmjene: Koliko bi sve te mjere stajale državu?

Nema kome se ideje ne bi svidjele ali teško da će ministar financija u 5 do 12 srušit konstrukciju porezne reforme samo zato jer se HUP toga sjetio

17.9.2018.
22:20
VOYO logo

Dok čekamo mirovinsku reformu, ministar financija Zdravko Marić ovaj tjedan u Banske dvore šalje poreznu reformu. Smanjenje PDV-a na svježe voće, povrće, meso, ribu i jaja te manji porez na veće plaće glavne su novosti. 

Ali iznenada se probudila Hrvatska udruga poslodavaca koja od Vlade traži radikalnije porezne izmjene. Njihov prijedlog ide za tim da se dodatno rastereti rad kako bi se omogućile i veće plaće i veći dodaci na plaću ali i da se snižena stopa PDV-a od 13 posto proširi na mnogo veći broj proizvoda.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bezreceptni lijekovi, časopisi, mliječni proizvodi, pčelinji proizvodi, HUP traži da se među ostalima – PDV smanji i na sve ove proizvode. A taj je njihov prijedlog tek jedan od mnogih koje su na 50 stranica ovih dana poslali ministarstvu financija.

Za tvrtku koja svake godine u ovom pogonu u Pisarovini proizvede oko 700 tona pčelinjih proizvoda - niži bi PDV značio puno. Smanjio bi golemo sivo tržište, povećao konkurentnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer osim Mađarske i Hrvatske nitko nema osnovnu stopu PDVa na pčelinjim proizvodima, svi su između 5 i 10 posto, najčešće 5 i 7 posto", tvrdi Ivan Bračić, osnivač PIP-a .

Kao poduzetniku koji zapošljava 40tak ljudi, u trenutku kad u Pisarovini na burzi nema nikog, najveći mu je izazov zadržati ljude. A to bi bilo lakše, objašnjava - kad bi država bila efikasnija, pa smanjila poreznu presiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi poslodavci organizirani u HUP-u će smanjeni porez na dohodak pretvoriti u povećanu plaću zaposlenicima i na taj način dat jedan vid doprinosa manjeg iseljavanja i stabilnosti zaposlenosti u Hrvatskoj", kazao je Bračić.

Uz smanjenje PDV na još niz proizvoda i usluga, u HUP su od ministarstva tražili baš to, da smanji porez na dohodak - ukine stopu od 36 posto, a drugu smanji na 10. Poveća osobni odbitak na 4800 kn. Jer plaće se u Hrvatskoj oporezuju znatno više nego primjerice u Bugarskoj, Rumunjskoj, Češkoj, Slovačkoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što se nama dešava zbog teškog stanja tržišta rada, svi viškovi idu u povećanje plaća, tu gubimo tempo da se manje reinvestira, da se manje prate novosti, da se manje ulaže u neke nove proizvode što dugoročno može biti pogubno", kazao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

U HUP-u su predložili i proširenje neoporezivih primitaka radnika - kao što su topli obrok, takozvana 13. plaća. Ali i smanjenje stopa poreza na dobit. Pitanje - svih pitanja - koliko bi sve ove mjere državu stajale?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ono što mi uvjeravamo i ministra, ali i javnost da sav taj novac koji će biti manje biti uzet od poslodavaca, ide direktno u plaće radnika, tako da neće nestati, neće se nitko obogatiti, nego dapače ljudi će imati veće prihode, veće plaće, moći će više trošiti, odnosno bolje živjeti", kazao je Majetić. 

U HUP-u tvrde, ministar je već pristao da se izmijeni prijedlog o obračuna doprinosa za plaće direkotora, nadaju se da će prihvatiti još barem neke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo