Odbor za veterane / HVIDRA kritizira DORH: 'Općim oprostom ne smiju biti zahvaćeni počinitelji ratnih zločina'

Tijekom 2018. godine za ratni zločin optužene su 34 osobe

23.10.2019.
21:00
VOYO logo

"Općim oprostom ne smiju biti zahvaćeni i počinitelji ratnih zločina!", poručili su to nezadovoljni čelnici HVIDRA-e nakon zatvorene sjednice Odbora za veterane

Raspravljali su o Izvješću o radu Državnog odvjetništva za prošlu i pretprošlu godinu, a pritom je zatraženo i osnivanje specijaliziranih odvjetništva za progon ratnih zločinaca. A na kritike je odgovorio i glavni državni odvjetnik.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se kvalitetno i predano", branio je prvi put pred Saborskim odborom za veterane rad Državnog odvjetništva šef Dražen Jelenić.  

"Ja vam mogu samo reći da Državno odvjetništvo nema niti jednu kaznenu prijavu od strane policije, a da nije riješena. Opravdanja nema, ja sam nastavio rad svih onih prije mene. Predano se radi na predmetima ratnih zločina", rekao je za RTL Danas glavni državni odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivanje specijaliziranih odvjetništva?

No, za Saborski odbor nedovoljno. Zločini u Vukovaru, Škabrnji, Voćinu podvlače se pod opći oprost. Od Ministarstva pravosuđa tražit će osnivanje specijaliziranih odvjetništava. 

"Postoji još puno prostora za procesuiranje onih koji su počinili ratne zločine, zaključili sni nema alata i specijaliziranih timova i tražit ćemo od Ministarstva da se formiraju", dodaje predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đikić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljni izvješćem DORH-a, ali općenito rješavanjem tog pitanja su i ostali članovi odbora. 

"Uvijek je ista priča, fali financija, ustroj, preustroj, nova tijela koja će istraživati ratne zločine, a u biti se ništa ne poduzima i očito će i dalje ratni zločinci slobodno šetati i po Vukovaru, Škabrnji i ostalim dijelovima Hrvatske", govori Miro Bulj, potpredsjednik Odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao država moramo svi skupiti glavu i vidjeti koji je to organizacijski oblik, koji su to alati i instrumenti da se napokon ta rana zatvori, i da žrtve i obitelji žrtava, ali i 
progonitelji budu tamo gdje im je mjesto", dodaje član Odbora Milijan Brkić.

Glavni državni odvjetnik pravda se da predmeti ratnih zločina nisu jednostavni, da ovise i o međunarodnoj pravnoj pomoći, što ističe i ministar pravosuđa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom 2018. godine za ratni zločin optužene su 34 osobe. Nadležni sudovi osudili su njih devet, a troje je oslobođeno optužbi.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo