Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Odbor za veterane

HVIDRA kritizira DORH: 'Općim oprostom ne smiju biti zahvaćeni počinitelji ratnih zločina'

Tijekom 2018. godine za ratni zločin optužene su 34 osobe

Andrijana Čičak Božić/ 23.10.2019. u 21:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Općim oprostom ne smiju biti zahvaćeni i počinitelji ratnih zločina!", poručili su to nezadovoljni čelnici HVIDRA-e nakon zatvorene sjednice Odbora za veterane

Raspravljali su o Izvješću o radu Državnog odvjetništva za prošlu i pretprošlu godinu, a pritom je zatraženo i osnivanje specijaliziranih odvjetništva za progon ratnih zločinaca. A na kritike je odgovorio i glavni državni odvjetnik.  

"Radi se kvalitetno i predano", branio je prvi put pred Saborskim odborom za veterane rad Državnog odvjetništva šef Dražen Jelenić.  

"Ja vam mogu samo reći da Državno odvjetništvo nema niti jednu kaznenu prijavu od strane policije, a da nije riješena. Opravdanja nema, ja sam nastavio rad svih onih prije mene. Predano se radi na predmetima ratnih zločina", rekao je za RTL Danas glavni državni odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Osnivanje specijaliziranih odvjetništva?

No, za Saborski odbor nedovoljno. Zločini u Vukovaru, Škabrnji, Voćinu podvlače se pod opći oprost. Od Ministarstva pravosuđa tražit će osnivanje specijaliziranih odvjetništava. 

"Postoji još puno prostora za procesuiranje onih koji su počinili ratne zločine, zaključili sni nema alata i specijaliziranih timova i tražit ćemo od Ministarstva da se formiraju", dodaje predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đikić

Upravo se čita

Image
pretužno

Užasne i šokantne vijesti od obitelji obožavane Ede iz serije 'Miriše na ljubav'

Nezadovoljni izvješćem DORH-a, ali općenito rješavanjem tog pitanja su i ostali članovi odbora. 

"Uvijek je ista priča, fali financija, ustroj, preustroj, nova tijela koja će istraživati ratne zločine, a u biti se ništa ne poduzima i očito će i dalje ratni zločinci slobodno šetati i po Vukovaru, Škabrnji i ostalim dijelovima Hrvatske", govori Miro Bulj, potpredsjednik Odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Kao država moramo svi skupiti glavu i vidjeti koji je to organizacijski oblik, koji su to alati i instrumenti da se napokon ta rana zatvori, i da žrtve i obitelji žrtava, ali i 
progonitelji budu tamo gdje im je mjesto", dodaje član Odbora Milijan Brkić.

Glavni državni odvjetnik pravda se da predmeti ratnih zločina nisu jednostavni, da ovise i o međunarodnoj pravnoj pomoći, što ističe i ministar pravosuđa. 

Tijekom 2018. godine za ratni zločin optužene su 34 osobe. Nadležni sudovi osudili su njih devet, a troje je oslobođeno optužbi.

Andrijana Čičak Božić/ 23.10.2019. u 21:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
mediteranska računica

Cijena nafte pala i na 82 dolara po barelu. Stručnjak odgovara zašto to odmah ne vidimo na benzinskim pumpama

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba