NEKI SU IZUZETI / HZJZ izmijenio pravila karantene zbog omikrona: Evo tko po novom ne mora u nju

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL/Ilustracija
Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL/Ilustracija

Ako se isključi sumnja da je riječ o omikron varijanti, 14-dnevna karantena se prekida, a s kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa

28.12.2021.
12:35
Dubravka Petric/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Kontakti oboljelih od omikron varijante koronavirusa ne moraju u karantenu ako su se docijepili, preboljeli COVID-19 unatrag tri mjeseca ili su cijepljeni nakon preboljenja, objavio je u utorak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u izmijenjenim preporukama.

Svi ostali kontakti zaražene osobe omikron varijantom podložni su karanteni od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantene, naveli su iz HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se isključi sumnja da je riječ o omikron varijanti, 14-dnevna karantena se prekida, a s kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa.

Image
U posljednja 24 sata /

Stožer objavio: Imamo 4139 novih slučajeva zaraze. I dalje je visok broj umrlih

Od obaveze karantene izuzete su osobe koje su primile primarno cijepljenje te su nakon toga docijepljene, osobe koje su preboljele COVID-19 i nakon toga su primarno cijepljene te osobe koje su preboljele COVID-19 unutar 90 dana prije bliskog kontakta, neovisno o cijepnom statusu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Osobe izuzete od karantene trebaju 14 dana od kontakta pojačano provoditi mjere za sprječavanje kapljičnih infekcija te se preporučuje da se testiraju brzim antigenskim testom čim prije nakon bliskog kontakta te svakog trećeg dana tijekom dva tjedna nakon izloženosti. Pozitivni antigenski test treba potvrditi PCR testom", naveli su iz HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo