'Otključavanje' Hrvatske / HZJZ objavio detaljne upute: Evo kako će izgledati rad kafića, a tko će prije posla mjeriti temperaturu

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/Davorin Visnjic/Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/Davorin Visnjic/Patrik Macek/PIXSELL

Do postupnog ukidanja određenih ograničavajućih mjera koje su na snazi došlo je nakon konzultacija s epidemiolozima

24.4.2020.
16:26
Kristina Stedul Fabac/Davorin Visnjic/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je poručio da mjere koje postupno popuštaju od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja mogu vrlo brzo ponovno uvesti ocijene li da će njihovo popuštanje dovesti do širenja zaraze koronavirusa.

Do postupnog ukidanja određenih ograničavajućih mjera koje su na snazi došlo je nakon konzultacija s epidemiolozima, a Vlada je i gledala kako će te mjere imati učinke na gospodarstvo i na život građana, istaknuo je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj fazi 27. travnja omogućuje se otvaranje svih trgovina osim onih u trgovačkim centrima, rad uslužnim djelatnostima osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, radit će knjižnice, muzeji knjižare te seb omogućavaju treninzi sportašima I. i II. kategorije. 

U drugoj fazi, 4. svibnja, omogućit će se puni rad zdravstvenog sustvaa, otvarat će se frizerski i kozmetički saloni, te će biti moguće javno okupljanje do 10 osoba. Počet će raditi i trgovine unutar trgovačkih centara te vrtići i škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trećoj fazi, 11. svibnja, omogućit će se okupljanja do 10 ljudi na jednom mjestu, rad ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode te će se proširiti i izdavanje e-propusnica.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je najnovije preporuke za objekte i sve djelatnosti koje počinju u skorije vrijeme raditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelili su ih u 14 skupina. Stavili su detaljne upute za kafiće, javni prijevoz, muzeje, trgovine, no krenimo redom. 

1. Upute za ugostiteljske objekte

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.

Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno, ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.

To su samo neke od uputa, ostale možete pronaći OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Maske za lice

Nošenje jednokratnih maski na javnim mjestima na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost, npr. javni prijevoz, trgovine prehrambenih proizvoda ili čak na radnom mjestu, moglo bi pomoći smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2. Maske mogu podići svijest o fizičkoj udaljenosti i zdravstveno osviještenom ponašanju, priopćili su iz HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za optimalnu učinkovitost dvoslojnu pamučnu tekstilnu masku za lice, koja ima ulogu tekstilne barijere, treba pravilno nositi (tj. staviti je da čvrsto prianja na nos i usta), mijenjati je ako je mokra i ne dirati je dok se nosi.

Detaljne upute o nošenju maski za lice možete pronaći OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Preporuka za trening športaša i športašica I. I II. kategorije 

Organizacija treninga moguća je isključivo na sportskim objektima koji mogu udovoljiti takvim tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštovati fizička udaljenost od 5 metara među svim športašima, a trening istovremeno smije biti organiziran za najviše 5 osoba uključujući jednog trenera i s minimalnim brojem tehničkog osoblja koji rade na pojedinom objektu na koje se također odnose sve mjere prije, tijekom i nakon treninga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svaki će se trening voditi i evidencija o tome tko je sudjelovao u treningu. Preporučuje se da sportaši dolaze pojedinačno, u automobilima te da se treninzi održavaju na otvorenim terenima. Svatko mora imati svoju bocu s tekućinom. Nema tuširanja nakon treninga ni ulaska u svlačionicu. 

Više pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Preporuke i upute o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorima 

Preporuča se što kraći boravak u skupinama u zatvorenom prostoru. Mora postojati fizička distanca od 2 metra u svim smjerovima. Tamo gdje boravi više ljudi preporučaju se maske za lice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prostor se redovito mora prozračivati, čistiti i dezinficirati. Obavezna je i dezinfekcija ruku. 

Više preporuka pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Preporuke za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim nezaraznim bolestima 

Preporučuje se da često peru ruke, da ne dodiruju lice, da vode brigu o osobnoj higijeni i higijeni prostora. Također moraju paziti na fizičku distancu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ove skupine preporuča se i da izbjegavaju prenapučena mjesta te da ostanu doma. Prije odlaska u ambulantu trebaju se prvo konzultirati telefonski s liječnikom.

Više uputa pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Preporuke za rad brzobrodskih linija i trajekata za prijevoz putnika 

Preporuka je da se ograniči broj putnika na najviše 50 posto sjedećih mjesta te da bude smanjen kontakt posade s putnicima za brzobrodske linije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za trajektne linije preporuča se da putnici ostanu u svojim automobilima, da drže razmak među putnicima ako ne mogu ostati u autu te da imaju smanjen kontakt s posadom. 

Ostale preporuke pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika autobusima 

Treba paziti na higijenu, preporuča se i da vozač nosi masku tijekom vožnje. Također, putnici moraju držati jedan metar razmaka, postavit će se i fizička barijera između vozača i putnika. Omogućit će se i beskontaktno plaćanje kod kupnje karata. 

Više uputa pogledajte OVDJE.

8. Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika tramvajima 

Mora se omogućiti razmak od najmanje jednog metra, treba redovito održavati higijenu vozila, prozračivati prostor. Kontrolori moraju nositi masku za lice te koristiti rukavice.

Više uputa pročitajte OVDJE.

9. Preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima 

Trebali bi omogućiti 15 posjetitelja na 100 metara kvadratnih. Također, osigurati fizičku distancu od minimalno dva metra. Knjige se nakon vraćanja moraju prebrisati dezinficijensom. Dopušta se posudba knjiga bez korištenja čitaonice. 

Ako je moguće, treba osigurati dvosmjenski rad. 

Više uputa pronađite OVDJE.

10. Preporuke za rad u željezničkom putničkom prijevozu u prigradskom prometu 

Restorani se ne stavljaju u upotrebu. Treba se redovno održavati higijena. Potrebno je održavanje fizičke distance te treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima. od naplate karata potrebno je poticanje beskontaktnim karticama. Ako se plaća gotovinom, potrebno je dezinficirati ruke nakon plaćanja.

Više uputa pogledajte OVDJE.

11. Preporuke za sprečavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima

Treba ograničiti boravak posjetitelja na njih 15 u 100 metara kvadratnih. Treba osigurati zaštitne maske te fizičku distancu za sve osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s posjetiteljima. Također, osoblje će prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Dvosmjenski rad je također poželjan. 

Više uputa pogledajte OVDJE.

12. Preporuke za sprečavanje infekcije u trgovinama  

Treba se ograničiti broj kupaca koji borave u trgovinama. U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Epidemiološki se ne preporučuje isprobavanje odjevnih predmeta koji se oblače i svlače preko glave. Ako je nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata. 

Preporučuje se dvosmjenski rad te osoblje također prije dolaska na posao mora izmjeriti temperaturu. Potrebna je i higijena prostora. 

Više uputa pročitajte OVDJE.

13. Preporuke za sprječavanje infekcije u prostorijama svih poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti 

Potrebno je osigurati fizički razmak među strankama te između stranaka i djelatnika poslovnog subjekta. Moguće je da bude 20 ljudi u istom trenu u 100 kvadratnih metara.

Treba osigurati fizičku distancu i higijenu. 
Više o tome pročitajte OVDJE.

14. Preporuke za provođenje državnog stručnog ispita 

Mjesto održavanja ispita i pripadajuće prostorije potrebno je prije dolaska temeljito oprati i ako je moguće dezinficirati, uključujući i sanitarne prostorije. Neposredno prije dolaska kandidata preporučuje se i prozračivanje prostorija.

Na ulazu u ustanovu kandidati se prozivaju jedan po jedan i uručuje im se kratka anketa s pitanjima. 

Više o tome pročitajte OVDJE.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo