evo što kažu / HZJZ objavio upute za maturante koji zbog prelaska granice moraju u samoizolaciju

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Preporučuje se povratak kandidata nazad preko granice u istom danu kada se piše ispit državne mature

25.6.2020.
9:24
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski zavod za javni zdravstvo objavio je nove upute za pisanje državne mature za učenike koji zbog prelaska granice moraju biti u samoizolaciji. Upute prenosimo u cijelosti:  

Kandidati koji dolaze na ispite Državne mature uzimajući u obzir Odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske (točka II stavak 2. podstavak 6., osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga) pridržavaju se mjera samoizolacije tijekom boravka u Republici Hrvatskoj, a polaganje ispita Državne mature organizira se na način da se osigura veća fizička distanca (cijelo vrijeme kada god je moguće pri dolasku, odlasku i boravku na ispitu kandidat je na udaljenosti od svih osoba od 2 m) i nošenje maske (medicinska maska cijelo vrijeme pokriva nos i usta).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
znate li odgovor? /

Maturanti očajni zbog pitanja na testu iz hrvatskog: 'Na njega nitko nije znao odgovor! Bilo je koma'

Image
znate li odgovor? /

Maturanti očajni zbog pitanja na testu iz hrvatskog: 'Na njega nitko nije znao odgovor! Bilo je koma'

Preporuča se povratak kandidata nazad preko granice u istom danu.

Fizični razmak

Kandidata pišu ispit na način da je razmak između svih osoba u prostoriji u svim smjerovima 2 m. Kada je moguće organizirati s obzirom na prostorne uvjete, predlaže se da ovi kandidati pišu ispit u zasebnoj prostoriji u odnosu na ostale kandidate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulazak i izlazak kandidata 

Neophodno je izbjeći grupiranje kandidata kod ulaska i izlaska iz ustanove kao i tijekom boravka u ustanovi, te je kod ulaska i izlaska nužno održati međusobni razmak između svih osoba od 2 m.

Kako bi se razmak od 2 m mogao dosljednije održavati, ako je moguće preporuča se da ovi kandidati dolaze i odlaze u drugom terminu (primjerice doći pola sata ranije od predviđenog) ili na drugi ulaz u odnosu na ostale kandidate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nošenje maski za lice

Kandidati cijelo vrijeme nose medicinsku masku koja prekriva nos i usta. Za sve osobe (druge kandidate i djelatnike) koje su prisutne u istoj prostoriji za vrijeme pisanja ispita preporuča se da nose medicinsku masku.

Djelatnici kada je moguće s obzirom na specifične zadatke prilikom provedbe ispita, održavaju razmak od 2 metra u odnosu na kandidate, no moguć je i bliži kontakt kraćeg trajanja (do 15 minuta) s obzirom da se koristi maska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dezinfekcija ruku

Kod dolaska i odlaska s ispita sve osobe dezinficiraju ruke.

Kandidati ne dolaze na ispit ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili znakove akutne respiratorne bolesti koja može uključivati: povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidat s ovim simptomima se javlja telefonom liječniku obiteljske medicine (ako ima izabranog liječnika u Republici Hrvatskoj) i teritorijalno nadležnom epidemiologiju.

Prije svakog ispita kandidat treba kod kuće izmjeriti temperaturu te ne doći na ispit u slučaju povišene temperature. Kandidatu je potrebno izmjeriti temperaturu pri ulazu u ispitni prostor beskontaktnim toplomjerom te u slučaju povišene tjelesne temperature kandidat treba odmah napustiti ispit te sa javiti liječniku. Djelatnik koji mjeri temperaturu nosi masku i rukavice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjera identiteta

Kod provjere identiteta, pristupnici koji su u samoizolaciji skidaju nakratko masku na udaljenosti od 2 metra od osobe koja je zadužena za provjeravanje osobne iskaznice/putovnice. Djelatnik koji provjerava identitet kandidata, nosi masku i rukavice.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo