ČEKA SE ODLUKA UPRAVNOG VIJEĆA / HZZO udario na onkološke pacijente: 'Mi nismo građani drugog reda, samo se borimo za život'

“Ispada da mi koji smo izvan centra možemo kazati da smo praktički građani, pacijenti drugog reda”, ljutit je Boris Ravnić, pacijent OB Pula

21.5.2018.
19:09
VOYO logo

Novi onkološki lijekovi smiju se primjenjivati isključivo u kliničkim bolničkim centrima - nova je odluka HZZO-a. Za tisuće pacijenata u manjim bolnicama to će značiti obvezni redoviti odlazak u veće sredine. 

Mnogi tvrde da takav napor ne mogu izdržati, a neki da će zbog toga i odustati od liječenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oboljelima od raka u manjim hrvatskim bolnicama kao da nije dosta muke. Od sad će morati odvajati i ono malo vremena koje im preostaje kako bi satima autobusom putovali do većih gradova. Naša sugovornica Danijela najbolje zna koliko joj znači izgubljeno vrijeme.

“Jedan dan života nama znači puno. Ali života, gdje ja mogu biti sa svojom porodicom, sa svojom obitelji, gdje mogu biti sa liječnikom koji me poznaje, sa sestrom koja će mi dati utjehu”, kaže shrvana Danijela Šekuljica, pacijentica OB Pula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku je HZZO donio početkom ožujka ove godine. Liječnici su smjesta zatražili objašnjenje.

“Napisali smo jedno pismo u kojemu smo doveli u pitanje takav način propisivanja lijekova međutim sad je evo gotovo tri mjeseca nismo još dobili nikakav odgovor”, mišljenja je doc. dr. Dragan Trivanović, voditelj odjela internističke onkologije i hematologije OB Pula

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitna je i zakonitost ove odluke s obzirom na to da Zakon o zdravstvenoj zaštiti garantira jednakost svim pacijentima.

“Ispada da mi koji smo izvan centra možemo kazati da smo praktički građani, pacijenti drugog reda”, ljutit je Boris Ravnić, pacijent OB Pula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja se samo mogu moliti bogu i apelirati na osobe i njihovu humanost, da pokušaju shvatiti kako je nama i koliko bi nama značilo da možemo primati terapiju u mjestu stanovanja”, govori gore spomenuta Danijela.

Odgovor koji nam je iz HZZO-a stigao u zadnji čas ipak daje tračak nade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO je zaprimio zahtjeve općih bolnica o izmjeni i dopuni Osnovne liste kako bi se onkološki pacijenti inovativnim lijekovima mogli liječiti i u općim bolnicama.

Zahtjevi su trenutačno u postupku razmatranja, no do konačne odluke Upravnog vijeća HZZO – ne možemo govoriti o ishodu postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ishodu koji mnogima život znači.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo