PORAST OD 25 POSTO / I cijene pražnjenja septičkih jama idu 'u nebo'. Još nemaju kanalizaciju, a jedini način funkcioniranja sada će plaćati i do 500 kuna

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Novi val poskupljenja u Splitu nije zaobišao niti uslugu pražnjenja septičkih jama, koja ide gore za čak 25%

1.2.2022.
17:37
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Istočni dio Splita još uvijek nije pokriven sustavom kanalizacije, zbog čega stanovnici nekih od kvartova u tom dijelu grada moraju sami plaćati pražnjenje septičkih jama. Sada ih čeka novo poskupljenje od 25% koje na snagu stupa 2. veljače. 

"I dok godinama čekamo izgradnju kanalizacijske mreže na Kamenu, ono što nas ne zaobilazi svakog mjeseca pražnjenje je septičke jame čija je usluga do danas koštala 400 kuna, a od sutra nas očekuje poskupljenje od čak 25% pa ćemo za svaku odvezenu turu plaćati velikih 500 kuna", piše na stranicama Mjesnog odbora Kamen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to nije prvi put da je ta usluga poskupjela. Kako objašnjavaju iz mjesnog odbora, cijene su im u posljednjih deset godina jako narasle.

"Do 2008. godine cijena za jedno pražnjenje iznosila je 200 kuna, a tada je porasla na 380 kuna, u međuvremenu je došla do 400, a sada najnovije do 500 kuna po jednoj cisterni. Nekom jednostavnom računicom možemo izračunati da je prosječno kućanstvo u prethodnih 10 godina na pražnjenje septičke jame potrošilo čak 50-ak tisuća kuna!", kažu i dodaju da je uz dizanje cijena gotovo svega ovo velik udar na stanovnike tog kvarta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoć je grad sufinancirao iznos za pražnjenje septičkih jama, ali to već odavno nije praksa pa je teret i ovog nameta pao na leđa građana", kažu.

Žale se i da sredstva prikupljena legalizacijom objekata tamo "nisu ni djelomično uložena u poboljšanje osnovne infrastrukture i osnovnih uvjeta života u naselju", a žale se i na druge nelogičnosti oko naplate usluge pražnjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal Dalmacija Danas kontaktirao je jednog od vlasnika obrta za prijevoz i usluge čišćenja i pražnjenja septičkih jama iz Splita, koji im je kratko komentirao da to što piše na stranicama MO nije u potpunosti točno.

Image
Predsjednik mreže protiv siromaštva /

'Rast cijena će neki osjetiti jako dobro. Vaučeri za struju? Ako imate prihode veće od 1000 kuna nećete ih dobiti'

Image
Predsjednik mreže protiv siromaštva /

'Rast cijena će neki osjetiti jako dobro. Vaučeri za struju? Ako imate prihode veće od 1000 kuna nećete ih dobiti'

"Nije to istina. Gledajte, sve u skladu s koncesijama. Imate veliku cisternu od 16 i pol kubika i ona je koštala 450 kuna, to je cijena koncesije Grada Splita. To vam je prava istina. Do nove godine je pražnjenje septičkih jama bilo jeftinije, a sada smo došli na cijenu od koncesije koja je 450 kuna", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nadležne službe u Gradu Splitu rekle su za isti portal da prema njihovim saznanjima još uvijek vrijede ugovori koje su oni sklopi s koncesionarima, a završetak koncesija je do 18. travnja 2022. godine. Stoga nije u potpunosti jasno zašto je građanima od 1. veljače poskupjela usluga pražnjenja septičkih jama, piše Dalmacija Danas.

"Nas sedam je u kućanstvu, svaki mjesec praznimo septičku jamu", "Račun za vodu mi bude 200 kuna, a pražnjenje jame 500. To je sramota", "I nas je pet doma, svaki mjesec moramo čistiti našu kanalizacijsku mrežu", "Bit će i još gore...", samo su neki od komentara građana ispod objave MO Kamen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo