misa sa distance / I danas se održala misa u Sirobuji, policija vjernicima spriječila ulaz: 'Ovog nije bilo ni u komunizmu'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vrata crkve bila su otvorena, no vjernici nisu mogli dalje od župnog parkirališta

19.4.2020.
13:05
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Nešto manje od 20 vjernika okupilo se u nedjelju ujutro ispred, sad već nadaleko poznate, župe sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji, gdje je župnik don Josip Delaš ponovo najavio održavanje svete mise, te ju i održao, javlja Slobodna Dalmacija.

Rasprava s policajcima

Iako su vrata crkve bila širom otvorena, vjernici nisu mogli dalje od župnog parkirališta, pa tako ni ući u župni dvor, a niti u samu crkvu. Naime, na svim ulazima u župni dvor stajali su policijski službenici u civilu koji su im zabranili ulaz. Policajci su bili opremljeni policijskom značkom i walkiem-talkijem, a jedan je s video kamerom snimio okupljene. Oko crkve su dežurala i dvojica komunalnih redara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedinim vjernicima se nije svidjelo što ne mogu ući u crkvu, pa su to htjeli raspraviti s policajcima koji su im mirnim tonom obrazlagali da stoje na javnoj površini i da obavljaju svoj posao.

''Bog vam nije na prvom mistu. Ovoga nije bilo ni u doba komunizma'', kazali su nisu pojedini vjernici dok su se obraćali policijskih službenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko okupljenih vjernika je htjelo nastaviti raspravu s policijskim službenicima, ali ih je, kada je u 10 sati počela sveta misa, prekinuo jedan mladić rekavši im da nije došao slušati raspravu nego misu.

''Nemojte se raspravljati s ljudima, mi ćemo se ovdje moliti, a oni samo rade svoj posao'', kazao je taj mladić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udaljeni od crkve

I tako je u vrijeme kada bi se i po redovnom rasporedu održavao obred, krenula misa koju su župljani slušali više metara udaljeni od ulaza u crkvu. Sve to iako je Hrvatska biskupska konferencija još prije mjesec dana donijela mjere koje su još uvijek na snazi, a sve da bi se izbjeglo širenje koronavirusa i očuvalo zdravlje stanovništva.

Ta pravila uzastopno krši don Josip Delaš. Da održi misu u prisustvu vjernika, nije ga spriječila ni ranija prekršajna prijava koju je dobio od policije, ni prošlotjedni fizički napadi pojedinih osoba na novinarku jednog portala i snimateljicu jedne nacionalne televizijske kuće dok su obavljale svoj posao izvještavajući javnosti snimanjem zabranjenog događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ovoga puta vjernici koji su s više metara udaljenosti od crkve slušali misu, morali su dobro naćuliti uši da bi mogli čuti što govori župnik, jer glas iz crkve je do njih slabo dopirao s obzirom na to da u župnom dvoru nije bilo zvučnika, a svaki auto koji bi prošao cestom uz crkvu ili se tu zaustavio s upaljen motorom, ugušio bi zvuk iz crkve.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo