neodrživo stanje / I dok ministri žele nove zaposlenike, njihovi prethodnici poručuju: 'Za tim nema potrebe'

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko tvrdi da su ministri samo upozorili na nerazmjer u broju zaposlenih s važećom sistematizacijom te da će svemu prethoditi temeljita analiza. Ministri bivše Vlade tvrde da za novim zapošljavanjem činovnika nema nikakve potrebe

29.1.2016.
18:05
VOYO logo

Iako osnovne reforme koje građani očekuju podrazumijavaju kresanje državne birokracije, kako je o obećavano prije izbora, prva sjednica Vlade jasno je i nedvosmisleno pokazala suprotan smjer.

Unatoč riječima nekih ministara da su njihova ministarstva potkapacitirana, potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko danas kaže da Vlada nije tražila nova zapošljavanja te da ako ipak bude potreba za novim kadrovima onda će se provesti temeljita analiza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić se ne slaže sa sa svojim nasljednikom koji bi zapošljavao nove ljude. Miljenić smatra da država financijski to ne može podnijeti.

"Ne bi trebalo ljude zapošljavati samo zato što imate praznu kućicu. Mi to nismo radili. Nama su često prigovarali zapošljavanje i tako dalje. Sad ste čuli od kolega da smo imali 30 posto u prosjeku od onog što smo mogli zaposliti. Dakle, mi smo smanjivali broj ljudi", kaže saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj trenutno po gruboj procjeni oko četvrtine ukupnih radnika radi za državnu plaću - što na lokalnoj - što na nacionalnoj razini.

Takav omjer onih koji porez plaćaju i onih koji od tog poreza primaju plaće je dugoročno neodrživ - a svako negativno povećanje tog lošeg omjera siguran je put u grčki scenarij bankrota - kad tad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo