DVIJE NOGOMETNE EKIPE / I dok premijer miješa karte u partiji pokera znanoj i kao rekonstrukcija Vlade, provjerili smo u kojih šestero ima povjerenja

Većina ih je Vladu napustila pod teretom afera, tek rijetki su otišli tiho i bez repova, a od prvog dana uz premijera je ostala samo petorka

3.4.2022.
21:00
VOYO logo

Nadolazećom rekonstrukcijom Vlade Andrej Plenković će gotovo sigurno prijeći brojku od 25-ero ministara kojima se zahvalio na službi u Banskim dvorima. Većina ih je Vladu napustila pod teretom afera, tek rijetki su otišli tiho i bez repova, a od prvog dana uz premijera je ostala samo petorka. Pronašli smo ljude od Plenkovićevog najvećeg povjerenja kojima nisu naštetile ni afere, ni napadi oporbe.

Od listopada 2016. do danas, uz premijera su ostali samo Tomo Medved, Tomislav Ćorić, Oleg Butković, Zdravko Marić i Nina Obuljen Koržinek.

Plenković je sve stavio na pomno odabrane adute. Braniteljsku populaciju umirio čovjek iz šatora Tomo Medved. Novi, mlađi HDZ u predstavljao je Tomislav Ćorić, a jaku vezu s lokalnim podružnicama HDZ-a pokrio je Oleg Butković. Tris kraljeva je nakon pola godine pretvorio u poker kada im je dodao čovjeka od povjerenja iz svoje briselske karijere Davora Božinovića. Kraljica na poziciji ministrice kulture od prvog dana uživa veliko povjerenje svog šefa, a jedini nezamjenjivi izvan HDZ-a je financijaš preuzet iz Oreškovićeve Vlade bez kojeg ni jedna Plenkovićeva računica posljednjih šest godina nije moguća. Usprkos brojnim pokušajima oporbe da ga smijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
tko odlazi, a tko ostaje? /

Tko je najslabija karika u Vladi? Ako ode Beroš, kako RTL neslužbeno doznaje nasljednik će biti ravnatelj poznate bolnice

Image
tko odlazi, a tko ostaje? /

Tko je najslabija karika u Vladi? Ako ode Beroš, kako RTL neslužbeno doznaje nasljednik će biti ravnatelj poznate bolnice


Ali micao je on sam. U dvije nogometne ekipe koje su proputovale kroz kolodvor Banskih dvora, bilo je tu HDZ-ovih vedeta poput Lovre Kušćevića, Gabrijele Žalac i Pave Barišića. Koalicijskih partnera kao što je bio Predrag Štromar ili njegov izbor nezavisna Blaženka Divjak, ali i već zaboravljenih Mostovaca. Ako se netko i ne sjeća njih, sigurno se sjeća načina na koji su izbačeni.

"Molim tajnicu vlade da pripremi odluku o razrješenju tri mostova ministra", rekao je tada premijer.

Mostovci su prve glave koje su se otkotrljale, a pale su jer su odbili podržati kolegu Zdravka Marića. A on ne samo da je u fotelji ministra preživio i Mostovce i oporbu, nego je i postao potpredsjednik Vlade, iako je nekoliko puta i sam htio otići. "Ja mislim da je svaka dužnost izazovna. Sve zavisi, naravno, kako je prihvatite", govorio je Marić.

Odlazak ii Banskih dvora više puta je najavljivao i ministar prometa, no i dalje je na toj poziciji. Ali ne više od toga.


Nova rekonstrukcija dogodit će se oko Uskrsa. Od šestorke s najvećim povjerenjem samo jedan bi potencijalno vladu mogao napustiti. Čovjek koji nikad nije smijenjen, ali je promijenio svoj imidž, navodno, sam želi iz vlade.

"Vrijeme leti, ja sam tu već neko dulje vrijeme. Jedan sam od seniora u ovoj ekipi, međutim, ako me pitate jesam li u formi, jesam", kaže Ćorić.

No, Plenkoviću su vlade puno češće mijenjale afere nego želje ministara. Svojevoljno je otišla samo Marija Pejčinović Burić da bi postala glavna tajnica Vijeća Europe. Dok Plenković miješa špil tragajući za karatama koje će, kako sam kaže, osvježit vladu, novim smjenama će se približiti brojci 30 eliminiranih ljudi u mandatu i pol. Dovoljno za zapitati se kadrovira li premijer dobro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo