ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA / Komunalni redari imaju pravo legitimirati građane: Evo tko vas sve može tražiti osobne dokumente

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Policija je svakako ovlaštena u svrhu legitimiranja, ali se prethodno i policajac mora predstaviti građaninu

3.9.2019.
10:29
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Unatoč strogoj Uredbi o zaštiti osobnih podataka, (ne)popularnom GDPR-u građane često smeta što ih i dalje gotovo na svakom koraku traže osobne dokumente na uvid.

Na vrata jedne Splićanke ovih je dana pokucao komunalac iz gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo zahtijevajući da je legitimira, a nju je to prenerazilo.

''Čovjek mi se predstavio kao izvidnik koji je dobio ovlaštenje referenta iz Upravnog odjela za komunalu da provjeri moje osobne podatke. Ja sam se, naime, nedavno žalila na rješenje o komunalnoj naknadi u kojem mi je, među ostalim, krivo navedeno prezime. Na kućna vrata su mi, dakle, iz splitske gradske uprave poslali tog izvidnika da me legitimira, premda im je jednostavnije bilo ući u podatke Porezne uprave, budući da imaju moj OIB. U svakom slučaju, nisam se osjećala ugodno i jednostavno sam mu odbila dati na uvid dokumente, jer nisam sigurna da on to od mene uopće smije tražiti. Tu je moj OIB, a poznato je kakve su sve zloupotrebe moguće njegovim razotkrivanjem ... Mislila sam da nas na kućnom pragu smije legitimirati jedino policija'', požalila se čitateljica Slobodnoj Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, osobne isprave na uvid odnedavno imaju pravo tražiti i komunalni redari kojima to dopušta Zakon o komunalnom gospodarstvu, postavljajući ih kao svojevrsne gradske policajce. Također, postoje još neke osobe koje građane smiju tražiti osobne podatke.

''Ako, primjerice, ulazite u neki štićeni objekt, poput zgrada gradske, županijske ili državne uprave, službena osoba, uglavnom zaštitar, ima zakonske ovlasti zatražiti vašu osobnu iskaznicu na uvid, no nema je pravo zadržavati za vrijeme vašeg zadržavanja u objektu, ponekad i na nekoliko sati, kako se dosad radilo. Slična stvar je i s recepcionarima u hotelima i drugim turističkim objektima. Ni oni više nemaju mogućnost zadržavati isprave, a ne mogu ih čak ni kopirati. Jednako tako se moraju ponašati i privatni iznajmljivači koji su dužni osobne podatke gostiju unositi u sustav eVisitor; broj osobne ili putovnice, datum rođenja ... I oni dokumente moraju promptno vratiti gostima, te ih ne smiju snimati niti kopirati", objasnila je Iskra Maras Jelavić, savjetnica za pravna pitanja u udruzi Splitski potrošač. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče kontrolora u sredstvima javnog prijevoza, oni imaju pravo od putnika tražiti putnu kartu, ali ne i osobnu iskaznicu: ''Dužnost je kontrolora da zatraži dokument kojim će utvrditi identitet osobe u prekršaju, ali na putniku je hoće li je pokazati ili ne. Kontrolor potom ima pravo zvati policijskog službenika kako bi utvrdio identitet osobe, ali ne smije zadržavati putnika u vozilu. Kad osoba izađe iz vozila, na njoj je da odluči hoće li s kontrolorom pričekati policiju na sljedećoj stanici ili će otići svojim putem''.

Policija je svakako ovlaštena u svrhu legitimiranja, ali se prethodno i policajac mora predstaviti građaninu, a samo u iznimnim situacijama na upozorenje "Policija!" može se zahtijevati legitimiranje građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A jedno od pitanja koje posebno muči građane jest smiju li inkasatori za televizijsku pretplatu ulaziti u stan kako bi utvrdili ima li vlasnik TV ili radioprijamnik, na što Maras Jelavić odgovara: ''Nikako! Nepovredivost doma je naše ustavno pravo, tako da je stan svetinja i u njega smije ući isključivo policijski službenik. Čak i sudski službenik za procjenu imovine u nečiji stambeni prostor ulazi isključivo u pratnji policajca''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo