PISMO GRADSKIM ZASTUPNICIMA / Upozorenje međunarodne struke: ‘Ako Skupština usvoji GUP, Zagreb će biti izložen velikoj opasnosti’

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gradski zastupnici i zastupnice sutra bi trebali odlučivati o donošenju Izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba

9.7.2019.
11:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Već tjednima i mjesecima upozoravajući na niz proceduralnih grešaka te nepoštivanje demokratskih procedura i zakonski propisanih javnih rasprava kad je riječ o novom Generalnom urbanističkom planu (GUP) Grada Zagreba, koji gura gradonačelnik Milan Bandić, domaća struka i građani već su gotovo ‘poderali’ glasnice.

No, kako se loš glas čuje još dalje od dobrog, na njihove apele oglušiti se nije mogla međunarodna stručna javnost. Hoće li biti sluha nadležnih, tek treba vidjeti, no već sada je posve jasno da će, kako smo već pisali – posljedice borbe za GUP, koji uz Proračun predstavlja ključan politički dokument Grada Zagreba, posljedice biti daleko šire od onih za budućnost samo metropole.

Mogućnost da bi Zagreb mogao slijediti primjer gradova koji su privatizirali i posljedično uništili svoj obalni pojas kroz projekte tzv. urbane regeneracije slične projektu ‘Zagrebačkog Manhattana’ zabrinula je skupinu međunarodnih sveučilišnih profesora i stručnjaka u području urbanog planiranja i razvoja. Stoga su zagrebačkom parlamentu uputili otvoreno pismo u kojem upozoravaju da će ‘’ako Gradska skupština odobri izmjene Generalnog urbanističkog plana koji bi omogućio realizaciju ‘Zagrebačkog Manhattana’, Zagreb biti izložen velikoj opasnosti’’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni stručnjaci koji posjeduju, kako podsjećaju, stručnost i znanje po pitanju projekata uz obalne pojaseve (tzv. waterfronts) u gradovima poput Londona, Amsterdama, Hamburga, Barcelone, Bostona, New Yorka, Toronta, Vancouvera, Hong Konga, Beograda, Sydneya i Melbourna, posjetili su ove godine Zagreb u sklopu svoje 29. godišnje konferencije INURA (International Network for Urban Research and Action).

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
  • Građani časte: Bandić preselio divovski križ s Hipodroma 200 metara dalje na Savski nasip(Sandra Simunovic/PIXSELL)

S obzirom na bogato iskustvo prisjetili su se koliko su već puta diljem svijeta vidjeli da predaja zemljišta u ruke međunarodnim investitorima, bez jasno postavljenih demokratskih procedura i uvjeta, obično rezultira izgradnjom građevina koje izvlače vrijednost iz grada, a ne doprinose potrebama tog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 'Ne postoje istraživanja koja dokazuju da su ovakvi projekti u drugim gradovima rezultirali pozitivnom ekonomskom ili društvenom promjenom'

‘’Takvi projekti uvijek se planiraju i grade na način da pogoduju interesima globalne, mobilne elite, a vode malo ili nimalo računa o potrebama lokalnog stanovništva. Programirani su na način da su odvojeni od grada i imaju vrlo usko i isključivo shvaćanje urbanog života i kulture. Također, imaju minimalnu ili nikakvu obvezu da služe javnom interesu i isključivo su orijentirani na stvaranje profita za investitore. Svjedočili smo mnogim takvim slučajevima u drugim svjetskim gradovima gdje je gradska uprava, nakon što bi žrtvovala vrijedno zemljište, imala malu ili nikakvu proračunsku korist jer su investitori skloni iskorištavanju poreznih olakšica i kreativnom računovodstvu’’, upozorila je u otvorenom pismu gradske zastupnike i zastupnice skupina od gotovo 50 međunarodnih stručnjaka i stručnjakinja u poljima arhitekture i urbanizma te srodnih područja.

Napominju i da ne postoje istraživanja koja dokazuju da su ovakvi projekti u drugim gradovima rezultirali pozitivnom ekonomskom ili društvenom promjenom. Uostalom, dovoljno je samo malo svrnuti pogled pa vidjeti da, kako smo već također pisali, a na što upozorava i međunarodna struka, samo 400 kilometara niz istu rijeku gdje možemo vidjeti da sličan projekt u Beogradu nije donio ekonomski razvoj gradu, niti privukao kvalitetne poslove, a već se pokazao štetnim za zdravlje i životni standard stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Podsjetimo, da Nacrt izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba nije u skladu s demokratskim procedurama javne participacije te se protivi strukovno usvojenim i vrijednim načelima donošenja prostornih planova, osim građana i njihovih inicijativa te organizacija civilnog društva upozorio je i niz domaćih stručnih udruženja - Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba te Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

  • Zašto se ‘Zagrebački Manhattan’ dogovara iza zatvorenih vrata? 

‘’Pogotovo zabrinjavajućim u slučaju izmjena zagrebačkog GUP-a smatramo potpuno nepoštivanje mišljenja građana i mnogih stručnih udruženja koji su izrazili svoje protivljenje kršenju formalnih i demokratskih procedura, poput potrebe da se o izmjenama organizira javna rasprava. Također je alarmantna činjenica da se ‘Zagrebački Manhattan’ dogovara iza zatvorenih vrata bez javnosti dostupnih informacija o detaljima projekta ili potpisanom memorandumu o razumijevanju s investitorom te s ciničnim rokom od samo 18 dana za javni poziv investitorima za iskazivanje interesa u realizaciji projekta na površini od preko milijun kvadratnih metara’’, ističu međunarodni stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome što se razvoj ovog područja pažljivo planirao preko 60 godina, uključujući i recentnu studiju Arhitektonskog fakulteta o Zagrebačkom velesajmu koju je naručio Grad Zagreb, upozoravaju da se ‘’najvažnije odluke o budućnosti ovog područja sada donose nevjerojatno ishitreno, pri čemu je jedino sigurno da se radi o prijenosu velike količine javnog vlasništva u privatne ruke’’.

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

hipodrom

Zagrebu bi mnogi gradovi mogli zavidjeti na onome što ima - jedinstveni pojas javne zelene površine uz riječnu obalu koji prolazi središtem grada, a takva vrijedna imovina postajat će sve dragocjenija kako se gradovi budu morali sve više prilagođavati rastućim rizicima koje donose klimatske promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘’Zeleni pojas oko rijeke Save već predstavlja zaštitnu mjeru protiv urbanih toplinskih otoka jer stabla i ostala vegetacija hlade grad i doprinose bioraznolikosti. Također, kao javne zelene površine, ova područja doprinose fizičkom i mentalnom zdravlju svih građana koji ih koriste. Njihova iskoristivost u smislu prostora za rekreaciju, biološke i okolišne vrijednosti može se dodatno unaprijediti, no jedino ako grad zadrži vlasništvo i kontrolu nad njima’’, upozoravaju.

Povrh toga Zagreb ima i još blagodati koje su zamijetili međunarodni stručnjaci, a riječ je o bogatstvu institucija i civilnog društva koje se razvilo u Zagrebu i koje je zaista neobično i distinktivno obilježje grada, kako su ocijenili. Stoga, apeliraju na zastupnike i zastupnice Gradske skupštine da uzmu u obzir postojeću građansku participaciju i prigovore koje su građani iznijeli - naročito više od 14.000 potpisa koji su dosad prikupljeni protiv uništavanja sportsko-rekreacijske zone i realizacije projekta ‘zagrebačkog Manhatana’ te da odbace predložene izmjene GUP-a kojima se omogućuje njegova realizacija.

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

''Ako dozvolite da se ona dogodi, vi ćete kao demokratski izabrani predstavnici i predstavnice svih građana i građanki Zagreba izgubiti mogućnost da planirate i razvijate svoj grad. Time ćete grad predati u ruke globalnim investitorima koji ne odgovaraju nikakvom institutu demokracije. Apeliramo da dopustite građanima, a time i sebi, raspravu o tome na koji način ovaj javni prostor može i dalje služiti cijelom gradu, i da to napravite prije nego se obvežete bilo kakvim investitorima’’, zaključuju međunarodni stručnjaci u pismu upućenom zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

No, ‘zagrebački Manhattan’ tek je vrh sante leda zvane GUP jer – opet samo dio problema – jest i to što bi se nacionalni stadion u Blatu radilo bez javnog natječaja, a zaobilaženje natječaja provodi se i na nizu drugih lokacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
  • 'Tko od zastupnika Gradske skupštine digne ruku sutra za izmjene GUP-a, preuzima na sebe političku i pravnu odgovornost'(Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Problem je i sve gušća gradnja u podsljemenskoj zoni te pretvaranje niza zelenih površina u stambene pri čemu je model uvijek isti – javne površine gotovo u pravilu bivaju pretvorene u poligone za privatne poslovne pothvate upitne ili nikakve vrijednosti za grad i njegove građane, odnosno na štetu javnog interesa i javnog prostora.

Dio gradske oporbe upravo je danas upozorio na amandmane klubova HDZ-a i Bandića Milana 365 koji su predani preko vikenda i kojima HDZ traži prenamjene zelenih površina u stambene ili mješovite, dok Bandićev klub traži povećanje iskoristivosti, to jest izgradivosti u donjogradskim kvartovima za čak 50 posto.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo