pregled tjedna / I ne uvedi nas u sinkopu, nego izbavi nas od zla: premijer i dalje ima nadu u Nadu, a 'pobrecito Huanito' će zbog paketića nadrapati

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/AP/Hrvoje Jelavic/Patrik Macek/PIXSELL

Sudeći prema ovotjednom pregledu, zaista, smo si sami krivi za ovu kolektivnu sinkopu i podijeljenost, toliko - da nam vjerojatno neće pomoći ni molitva

9.12.2017.
10:00
Goran Kovacic/PIXSELL/AP/Hrvoje Jelavic/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

I ovog smo tjedna, sudeći prema vašem interesu i klikovima, 'letjeli' na krilima, prema mnogim Hrvatima, 'posrnulog anđela' Slobodana Praljka čije je samoubojstvo u haškoj sudnici potreslo Hrvatsku, Balkan, ali i cijeli svijet. Zanimali vas su detalji njegova samoubojstva, a najstrože ste reagirali na ismijavanje njegova lika i djela.

Tako ste zamjerili slavnom američkom voditelju Conanu O'Brienu i njegovom kamermanu nebitnog imena koji su u jednoj od svojih emisija za Praljka zaključili sljedeće: 'Zbilja užasan tip, progutao je otrov radije nego se suočio sa zatvorskom kaznom... da, to se stvarno dogodilo'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako prema van izgledamo kao da smo ujedinjeni i 'ne damo na našeg generala Praljka', iznutra smo podijeljeni kao Sjeverna i Južna Koreja. Dokaz tomu je rat na popularnoj bojišnici današnjice - Facebooku, gdje razni virtualni ratnici vode borbu i pitaju se 'da li ići lijevo ili desno na križanju staze'... Na Internetu se razvila žestoka polemika jesu li Praljak i ostali - heroji ili zločinci. U nju se na kraju morao uključiti i sam Facebook koji je počeo gasiti desničarske profile i stranice koje su slavile generala Praljka, ali ni desnica nije ostala dužna.

>> 'Rat' na Facebooku: blokirani desničari koji veličaju generala Praljka - odgovorili prijavama protiv ljevičara pa mreža blokirala i njih

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizirano su Facebooku počeli su slati prijave protiv ljevičarskih portala i profila pa je Facebook ugasio i njih. Na to su pak Željka Markić i njezina udruga tražili od premijera da se žali Facebooku, a par dana kasnije uputila je i otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću u kojemu je navela sve konkretne korake "koje svaka vlada može poduzeti da zaštiti ustavna prava svojih građana".  Na kraju od muke s ludim narodom, Facebook je mogao ugasiti sve nas. Dobro je da je šećerni Marko (Mark Zuckerberg) odlučio reagirati i smiriti 'šoru šoru', pa ljudi bi već bili puni masnica od 'poukanja' i 'prstiju gore', da nije reagirao na vrijeme.  

>> Željka Markić se poziva na njemački zakon u borbi protiv Facebooka, a pritom zaboravlja jednu bitnu stavku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao da drame nemamo dovoljno, Radovan koji bi se 'po defaultu' trebao radovati, odlučio je tugovati zbog svog 'brata Praljka'. Nismo sigurni je li Karadžić našeg Slobodana zamijenio za Njihovog Slobodana pa mu je zato žao, ali prema riječima njegovom brata Luke, bio je jako potresen i tužan. "Još ne može vjerovati da se to dogodilo. Čuo sam se istu večer s njim, zvučao je potpuno potišteno. Žao mu je Slobodana, posebno jer je uskoro trebao izaći iz zatvora", izjavio je Karadžićev brat.

>> I Karadžića potresla smrt Praljka: 'Radovan ne može doći k sebi, njih dvojica bili su kao braća'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim samoubojstva, Hrvati rado čitaju i potresna svjedočanstva nakon ubojstava, što dovoljno govori o razini entuzijazma u državi. Zagreb je šokiralo hladnokrvno ubojstvo fitness trenerice Ane Kurtanjek koju je njen ubojica mjesecima pratio i psihički je zlostavljao. Bivši policajac Dubravko Sikimeštar usmrtio ju je u podzemnoj garaži s četiri hica, a nakon togta je presudio i sebi. Najgore od svega je to što je Ana i prijateljima i obitelji govorila kako će sama izaći na kraj s njime, riješiti ga se. Na kraju se on riješio nje, a velika dvorana na zagrebačkom Krematoriju bila je puna tuge, ali i srdžbe onih koji misle da su trebali ranije reagirati na tu bolesnu situaciju.

>> Novi detalji o ubojstvu fitness trenerice: samo dva tjedna prije nego ju je usmrtio Ana i Dubravko bili su zajedno na otvorenju kafića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 S ubojstva na drogu, jer takav je prirodni slijed. 39-godišnji Huanito Luksetić prije otprilike dva tjedna je na riječkom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje, a danas oboljeli od multiple skleroze kaže kako mu se stanje pogoršava. Na upit kakva će biti kvaliteta života Huanita Luksetića ode li doista u zatvor, tajnica Društva multiple skleroze Primorsko-goranske županije Dijana Ivanišević je prije par dana poručila: "Ovakva: u zatvor će ušetati, a iz njega izaći u invalidskim kolicima - bez sumnje". 

>> 'Ode li Huanito Luksetić zaista u zatvor, u njega će ušetati, a iz njega izaći u invalidskim kolicima'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pobrecito Huanito' je zbog svog paketića 'nadrljao', ali ministrica Nada Murganić nije. Bijes javnosti izazvao je njen posjet privatnom katoličkom vrtiću u zagrebačkom naselju Kruge, kada je djeci povodom Svetog Nikole donirala paketiće na kojima je pisalo da su za siromašne. U ministarstvu su brzo pokušali pronaći opravdanje, no oporba ih je već prijavila europskom uredu za kontrolu. Plenković nadu u Nadu nije izgubio, pa je tako poručio svim dušebrižnicima poručiti kako ni ne razmišlja Murganić dati ostavku jer ima povjerenja u nju. I tako šibu na kraju nitko nije dobio.

>> Afera 'paketići: Murganić djeci u privatnom vrtiću nosila poklone za siromašne, evo kako je pokušala obraniti još jedan gaf

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj tužan slijed samoubojstava, ubojstava, zabranjenih droga i sumnjivih paketića 'razbit' ćemo jednom lijepom viješću. Ovaj je mjesec, u Hrvatskoj počeo dugoočekivani Advent. Najveći, i već dvije godine nagrađivan, zagrebački Advent pretvorio je središte grada u zimsku bajku. Trajat će 40 dana s ukupno više od 300 različitih događanja. 
Na advent koji je već dvaput proglašen najboljim u Europi, Zagreb je prošle godine zaradio oko 400 milijuna kuna. Ovog prosinca brojke bi se opet trebale podebljati.

>> Meni adventa: oni koji su bili savjetuju što ne propustiti na zagrebačkom Adventu - od lokacija do okusa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duh blagdana 'ušao' je u u hrvatsku vladu koja je prije Božića ipak popustila sindikatima i povisila minimalnu plaću radnika. Cifra od 2752kn slaba je utjeha građanima koji jedva krpaju kraj s krajem. Istim tima koji se povećanjem minimalca i dalje osjećaju 'mini' i 'malo' u ovoj državi.

>> Vlada donijela odluku o povećanju minimalne plaće: Plenković prvo odlučio raščistiti izjavu vezanu za presudu šestorci, evo što je poručio

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu samo događanja iz Lijepe naše obilježila tjedan, a za vijesti iz inozemstva zaslužna je, među ostalima, i predsjednica Srbije... Pardon, Hrvatske. Ovaj 'gaf' smo 'zavrtjeli' namjerno, kako bi podsjetili na ultimativni biser glavnog tužitelja Haškog suda. Isti je u svom obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović zabunom nazvao predsjednicom Srbije, nakon čega se brzo ispravio. 

Predsjednica mu nije zamjerila jer je bila u misiji obrane Hrvatske. Grabar-Kitarović je svijetu u New Yorku poručila kako Hrvati priznaju da su neki njihovi sunarodnjaci počinili ratne zločine, ali odbijaju kolektivnu krivnju koja im se pripisuje nakon presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata na Haškom sudu (ICTY). Ocijenjujući rad UN-ova suda osnovanog 1993., rekla je da Hrvatska "potpuno poštuje sve presude", iako povremeno izražava neslaganje s određenim aspektima njegova rada, pogotovo činjenicom da Tribunal nikoga nije optužio za tromjesečnu opsadu Vukovara, a Ratka Mladića za zločine u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Predsjednica na Vijeću sigurnosti žestoko kritizirala ICTY: 'Nitko nije optužen za tromjesečnu opsadu Vukovara'

Da se njegovo ime i ovaj tjedan nađe u medijima, potrudio se i kontroverzni poduzetnik Tomo Horvatinčić. MUP je službeno potvrdio kako je policiji dragovoljno i trajno vratio prometnu dozvolu nakon što je mu je liječničkim pregledom utvrđena trajna nesposobnost za upravljanje motornim vozilom. Sve mu je to omogućila jedna mala rječica zvana SINKOPA. Postali smo 'Sinkopa land' i to nam je izlika za sve,  a već su je, po uzoru na primjer, počeli koristiti i u drugim pravosudnim slučajevima. Tako smo baš danas prenijeli vijest o svjedokinja se ne sjeća vlastitog potpisa iako zna da je njen. Dođe mi da napravim pjesmicu o toj riječi: 'Sinkopa te zakopa da ne osjetiš privremeni gubitak svog mentalnog sklopa, ali dobro dođe u ulozi obrambenog oklopa'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 'amen' ovog pregleda tjedna predlažem vijest iz Vatikana. Papa Franjo, naime, želi da Katolička Crkva usvoji bolji prijevod fraze "ne uvedi nas u napast" iz Očenaša, najpoznatije kršćanske molitve. Papa kaže da nije Bog taj koji ljude dovodi u napast. 

Pametan je taj Papa. Sami se 'dovodimo u tu napast', sami srljamo kao guske u maglu, kao da nas na to nije upozorio Stjepan Radić davne 1918. Sudeći prema ovotjednom pregledu, zaista, smo si sami krivi za ovu kolektivnu sinkopu i podijeljenost, toliko - da nam vjerojatno neće pomoći ni molitva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Papa Franjo želi promijeniti tekst Očenaša: 'Prijevod nije dobar jer Bog nas ne dovodi u napast'

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo