Lome se koplja / I oni koji su protiv rada nedjeljom kažu da će biti tisuće otkaza: ''Trgovci u Sloveniji već 'trljaju ruke''

Image
Foto: Shutterstock

Neki lanci koji imaju prodavaonice u Brežicama već su zakupili goleme oglasne pozicije na zagrebačkoj obilaznici

25.5.2020.
9:15
Shutterstock
VOYO logo

Iako ministar gospodarstva daje do znanja da je sa socijalnim partnerima Vlade postigao''visoku fazu konsenzus'' oko zabrane rada trgovina nedjeljom, to s poslodavcima nije baš i slučaj, samo sa sindikatom.

Poslodavci su po tom pitanju podijeljeni. To priznaje i sam predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u Martin Evačić (direktor NTL-a),''ali je malo više onih koji su za regulaciju, prema prihodu koji ostvaruju i broju radnika koje zapošljavaju, od onih trgovaca koji su proti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL /

EKSKLUZIVNO Što građani misle o radu trgovina nedjeljom? Čak 60 posto trajno bi ga zabranilo!

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL /

EKSKLUZIVNO Što građani misle o radu trgovina nedjeljom? Čak 60 posto trajno bi ga zabranilo!

Prijedlog izmjena zakona s 14 radnih nedjelja u godini, međutim, nitko od njih još nije vidio, a čini se niti neku studiju na kojoj bi ministar trebao temeljiti svoju odluku. No, moguće je da će njegov zakonski prijedlog uskoro biti javan jer iduća nedjelja vjerojatno će za trgovine biti zadnja koja je prisilno neradna zbog epidemioloških razloga, a ministar Darko Horvat je najavio da će nakon toga zakonske izmjene ići u javnu raspravu.

Oko radne ili neradne nedjelje u trgovini, tumači Evačić,''svatko ima svoju prič'', što ovisi o vrsti i veličini dućana kojima upravlja, njihovoj lokaciji te broju radnika po četvornom metru, a Horvatovim izmjenama bit će pogođeniji shopping centri od prehrambenih trgovina. On sam je za regulaciju rada trgovina nedjeljom jer mu tako pokazuje poslovna računica NTL-a, tvrdi, a ne vodi se pritom svjetonazorskim pogledima. Osim toga, dodaje,''jak je otpor prema radu nedjeljom kod sindikata i samih radnik'', piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nama nedjelja čini 6-7 posto tjednog prometa. Budući da radnike tada plaćamo 40 posto više i moramo ih angažirati skoro kao i preko tjedna, nedjelja je neisplativija od normalnih radnih dan'', objašnjava. On ne očekuje veliki pad prihoda, ali takva računica ne vrijedi za sve, napominje, nekima nedjelja donosi više prihoda. Ipak, ne predviđa velika otpuštanja o kojima se ovih dana govori u javnosti, od oko 15 tisuća radnika, jer je sektor trgovine prije epidemije bio suočen s velikim manjkom radne snage.''Viška će možda biti oko tri posto, što je oko 5000-6000 radnik'', procjenjuje.

Ispostavlja se da su među zagovarateljima regulacije Konzum, Tommy, KTC, NTL, Ultra i Lonia, dok su protiv Spar, Lidl, Kaufland i Plodine, ali o tome nerado govore za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik nedavno osnovane HUP-ove Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara Denis Ćupić (direktor F.O. Development, tvrtke koja upravlja shopping centrom Westgate) naglašava da bi efekt zabrane rada za većinu nedjelja u godini bio daleko veći od predstavljenog te da ni slučajno nije točno, barem kad su shopping centri u pitanju, da postoji samo 14 profitabilnih nedjelja. Podaci o računima i iznosima na njima koje iz sustava fiskalizacije koristi ministar Horvat, a koji pokazuju da je udjel nedjelje tek osam posto prometa u trgovini, zapravo nisu najbolja ilustracija stanja, kaže Ćupić, budući da su u tu statistiku u isti koš strpane sve trgovačke aktivnosti.

U shopping centrima je dukčija situacija

On se poziva na analizu prometa i posjeta trgovačkim centrima koju je njegova tvrtka provela prošle godine na osam centara u Zagrebu, Zadru, Splitu, Osijeku, Rijeci, Slavonskom Brodu i Varaždinu i koja pokazuje da posjeti nedjeljom čine 20,52 posto tjednih posjeta,''što adekvatno prati i promet od 20,9 posto tjednog prometa, koji se u takvim trgovačkim objektima ostvari nedjeljo''. U velikim shopping centrima, objašnjava, radi od 150 do 200 različitih dućana, a u manjima od 70 do 100 trgovina. U Hrvatskoj ima oko 70 objekata koji su registrirani kao shopping centri te oko 680 trgovačkih centara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjena je, kaže Ćupić, da bi trgovinama u shopping centrima tek 20 posto prodaje bilo preusmjereno na druge dane. Dodaje i kako raspolaže informacijom da trgovci u Sloveniji već ''trljaju ruke'' u očekivanju većeg prometa nedjeljom kod sebe, a neki lanci koji imaju prodavaonice u Brežicama, poput Hofera, već su zakupili goleme oglasne pozicije na zagrebačkoj obilaznici.

Regulacija rada nedjeljom trebala bi biti, napominje Ćupić, tema radnog zakonodavstva, kao što je to u Sloveniji, gdje su radnici dobro zaštićeni i nedjeljom dvostruko bolje plaćeni nego ostalim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo