Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
imamo sreću u nesreći

I ove godine imamo zastarjelo cjepivo: Stiže sezona gripe, prošla bila rekordna po broju smrti

Iako je u EU već prevladalo novo, četverovalentno cjepivo protiv dva A i dva B soja virusa, Hrvatska je i ove godine nabavila trovalentno cjepivo

Image
Foto: Thinkstock
Vijesti.hr/ 23.10.2018. u 10:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je, uoči početka sezone gripe, temeljem prošlogodišnjeg povećanog interesa građana za cijepljenje kao najefikasniju mjeru prevencije obolijevanja, naručeno čak 320.000 doza cjepiva. Cjepivo bi u Hrvatsku trebalo stići za dva do tri tjedna, a odmah poslije prispijeća distribuirat će se županijskim zavodima za javno zdravstvo, otkriva tportal.

Naime, u sezoni 2017./2018. godine službeno je bilo 64.813 oboljelih od gripe, a najviše na području Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske i Zagrebačke županije, čime je bila rekordna po broju smrtnih slučajeva. Početkom ožujka 35 smrti pripisivalo se registriranim komplikacijama povezanima s gripom. Procjena je da u Hrvatskoj godišnje umire do 500-tinjak ljudi, od kojih samo manji broj bude službeno prijavljen, navodi HZJZ. No, kako ističu, teško je reći koliko stvarno ljudi umre od gripe izravno ili, češće, neizravno zbog pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije poput upale pluća.

Protekla sezona bila je jedinstvena po epidemiji virusa B, prvoj takvoj nakon četvrt stoljeća, piše tportal. A s obzirom na to da se cijepi premalo građana u Hrvatskoj, u međuvremenu nije izgrađen potreban kolektivni imunitet. Tako je prošle godine bilo naručeno 280.000 doza cjepiva protiv gripe, ali se zbog povećanih potreba dodatno nabavilo još oko 15.000 doza. 

Kako tportal otkriva, iako je u EU već prevladalo novo, četverovalentno cjepivo protiv dva A i dva B soja virusa, Hrvatska je i ove godine nabavila trovalentno cjepivo - ovo je posljednja ugovorna sezona te bi HZJZ iduće godine trebao nabaviti četverovalentno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Prije tri godine nitko nije ni znao da će četverovalentno cjepivo biti na tržištu. Sreća je u nesreći to što je soj Yamagata, kojeg nema u ovom trovalentnom cjepivu, bio dominantan prošle godine, tako da će sada vjerojatno biti minoran faktor u epidemiji. Nadamo se da ćemo sljedeći trogodišnji ugovor potpisati za četverovalentno cjepivo i da će HZZO shvatiti ozbiljnost situacije, stavljajući Hrvatsku u rang razvijenih zemalja u Europi", poručio je Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu (gripu) pri HZJZ-u.

Vijesti.hr/ 23.10.2018. u 10:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba