Tko je za otvaranje? / I političari se oglasili o otvaranju škola: 'Ishitreno, nepromišljeno i nedovoljno pripremljeno'

Image
Foto: RTL.hr

Oporba, ali i dio vladajuće koalicije, udarila je po odluci o otvaranju vrtića i škola

8.5.2020.
21:30
RTL.hr
VOYO logo

Kao da sve već nije dovoljno zbunjujuće roditeljima koji moraju odlučiti hoće li u ponedjeljak slati svoju djecu u vrtiće i škole, u sve su se umiješali i političari.

Dok roditelji i djeca donose teške odluke, od političara očekuju da im tu odluku olakšaju. No sve što su dobili su prepucavanja, koja mjesec dana pred izbore služe samo njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnji je radni dan do početka nastave i u školama, i očito pravo vrijeme da i politika o tome kaže svoje. Tako je i oporba, a i dio vladajuće koalicije udarila po odluci o otvaranju vrtića i škola pa kažu da je:

"Ishitrena, nepromišljena i nedovoljno pripremljena, bez ikakve komunikacije s ravanteljima, osnivačima, s psiholozima i pedagozima", rekla je saborska zastupnica Sabina Glasovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam razloge zbog čega je to i protuzakonito i protuustavno", poručio je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

"I sada su roditelji i djeca prepušteni toj igri ministrice i tom potpunom defetizmu u sektoru obrazovanja", izjavio je saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok u stranci vladajuće kolacije idu toliko daleko da traže povlačenje odluke o puštanju djece u školu.

"Solidarizirajući se i sa roditeljima i sa nastavnicima i sa učenicima, mi pozivamo na potpisivanje peticije za povlačenje odluke o pokretanju nastave u školama za učenike razredne nastave koju je pokrenuo sindikat Preporod", rekao je Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Stožeru za civilnu zaštitu, u kojemu je uglavnom HDZ-ov kadar, sva pitanja preusmjeravaju na ministricu obrazovanja.

"Ja ne znam stvarno tko je sve što danas izjavljivao, ja vas molim da se obratite onom resoru koji vodi i zadužen je za ta pitanja koja su predmet vašeg upita", poručio je Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica pak, svjesna da se prema preporukama epidemiologa gospodarstvo mora pokrenuti, pitanja usmjerava na druge adrese.

 "Ja kažem da pitaju medicinske sestre, prodavače, konobare u kafićima koji se otvaraju u ponedjelajk, kao i sve ostale koji moraju raditi u ponedjelak, oni će najbolje dati odgovor na pitanje treba li otvoriti vrtiće i škole, a ja sam sigurna da će u ponedjeljak biti tisuće i tisuće djece u vrtićima i školama", izjavila je ministirca obrazovanja Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preliminarne ankete gotove su samo ponegdje.

U Zagrebu će u škole krenuti pet posto učenika razredne nastave i 19 posto vrtićke djece. U Krapinsko Zagorskoj županiji nešto manje od jedan posto djece kreće u ponedjeljak u škole, u Primorsko goranskoj županiji od 4923 učenika samo njih 227, odnosno pet posto, će na nastavu, dok će u Splitsko Dalmatinskoj u klupe sjesti svega 129 učenika, a u vrtićima će se naći 345 mališana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prave brojke vidjet će se tek u ponedjeljak. Isti će broj djece prema preporukama epidemiologa zajedno boraviti dva tjedna, a tek onda će se i pokazati je li puštanje djece u vrtiće i škole bila razumna ili ishitrena odluka.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo