SPOLNA DISKRIMINACIJA / I SDP i HDZ čeka kazna: unatoč kvotama, na listama nemaju 40 posto žena

SDP kvotu nije zadovoljio u pet izbornih jedinica pa bi kazna trebala biti 250.000 kuna, a HDZ-u čak 550.000 kuna jer šest žena nemaju ni u jednoj izbornoj jedinici

21.10.2015.
18:50
VOYO logo

Milanka Opačić jedina je žena na prvoj poziciji SDP-ove koalicije. Na kormilu ostalih devet jedinica su muškarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je na drugom mjestu Josipa Rimac najviše je pozicionirana žena HDZ-ove koalicije jer oni na prvom mjestu ženu nemaju ni u jednoj izbornoj jedinici.

Unatoč kvoti od propisanih 40 posto, odnosno šest žena na listama, i HDZ i SDP platit će kazne od 50.000 kuna jer to nisu ispoštovali. I to za svaku izbornu jedinicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP kvotu nije zadovoljio u pet izbornih jedinica pa bi kazna trebala biti 250.000 kuna, a HDZ-u čak 550.000 kuna jer šest žena nemaju ni u jednoj izbornoj jedinici.

"Prijedlozi koji su došli bili su zaista takvi da je na njima bilo manje žena nego što je to bilo predviđeno i do ovog broja smo došli zapravo inzistiranjem samog predsjednika da se taj broj dovede na ovu razinu", tvrdi član Predsjedništva HDZ-a GordanJandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko do toga dođe SDP je spreman apsolutno snositi sankcije. Naravno ukoliko netko uopće pokrene takav prekršajni postupak", kaže SDP-ova zastupnica MelitaMulić.

A iz Državnog izbornog povjerenstva tumače: o tome ćemo obavijestiti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, a onda dalje odlučuje Prekršajni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državno izborno povjernestvo ne izriče sankcije ono samo dostavlja takovu prijavu o postojanju osnovane sumnje na diskriminaciju po toj osnovi", kaže predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

Zanimljivo je da se ženska kvota poštovala na 133 liste, pa žena na zbirnoj listi ima 41 posto. Orah ih ima čak 50 posto, a traženih 40 posto imaju i stranka Milana Bandića i MOST i Pametno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ ukupno ima tek 20 posto žena na svim listama, ali obećavaju da bi na žene pazili kod sastavljanja vlade:

"Koliki bi onda bio broj žena u izvršnoj vlasti? Ne mogu u ovome trenutku govoriti o broju, ali sasvim sigurno imamo obvezu da u vladi, u izvršnim tjelima, broj žena bude veći nego što je sad na listama", tvrdi Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok SDP tumači da su oni poštovali zakon o ravnopravnosti spolova, no to je pogrešno jer 40 posto žena treba biti u svakoj pojedinoj izbornoj jedinici, što kod SDP-a nije slučaj.

U manjini su dosad uvijek bile u izvršnoj vlasti, isto kao i u zakonodavnoj. Tko će sve u Saboru dobiti mjesto, još se ne zna. Ali muškarci će opet biti u debeloj većini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo