inflacijska zimnica / I staklenke poskupjele, iz branše otkrivaju: 'Sve više je onih koji prvi put rade zimnicu...'

Image
Foto: Marko Prpić/Pixsell/Ilustracija

Nekoliko tvornica stakla zatvoreno je zbog rata u Ukrajini. 'Pitali smo za jednu vrstu boce, odgovorili su da će je napraviti u prosincu 2023.!', govore nam iz branše

14.9.2022.
9:35
Marko Prpić/Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

Tko će poslušati savjet ekonomiste Ljube Jurčića i izvaditi recepte naših starih, pa za zimu tijekom još kojeg narednog tjedna ukiseliti koju teglicu krastavaca, paprika babura, ukuhati koji ajvar ili kakav pekmez, primijetit će da su i cijene staklenki više nego lani.

Iz dobro poznate obiteljske tvrtke "Bumbar" potvrđuju nam da su poskupljenja značajna, a ovisi o dobavljaču, svo "staklovinje" poskupjelo je za nekoliko desetaka postotaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako na njihovim stranicama već neko vrijeme stoji veliko napisana poruka "Zbog izvanredne situacije na tržištu, cijene su podložne izmjenama". Pitali smo, što se događa u njihovoj branši.

"Temeljni problem potječe iz koronakrize, tijekom koje je potražnja za staklenom ambalažom naglo pala, što je uzrokovalo smanjenje ranije dogovorenih narudžbi od kupaca. Kako se gospodarstvo ponovno pokretalo, nastao je pritisak na tvornice stakla koje sada ne mogu ispuniti narudžbe koje se stavljaju pred njih. Na primjer, nedavno smo poslali upit oko toga kada će se proizvoditi jedna vrsta boce, da bi odgovor bio prosinac 2023. godine! Proces proizvodnje u tvornicama stakla je takav da se sve vrste i boje stakla ne proizvode u isto vrijeme i unaprijed, nego tek po narudžbi, tj. po redoslijedu narudžbe", pojasnili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kao nekad stari /

Recept Jurčića za uštedu na hrani: 'Radite svoj kiseliš, sad naručite svinju na selu nek se uzgaja'

Image
kao nekad stari /

Recept Jurčića za uštedu na hrani: 'Radite svoj kiseliš, sad naručite svinju na selu nek se uzgaja'

Drugi razlog poskupljenja je sama priroda proizvodnog procesa, odnosno to što se proizvodnja stakla zasniva na - plinu. "Peći u tvornicama stakla moraju se zagrijati na izrazito visoke temperature kako bi se sirovine od kojih nastaje staklo rastalile. Kako poskupljuje plin, poskupljuje i proizvodnja, te se troškovi prebacuju na kupce", odgovorio nam je Domagoj Sakač, pravnik iz "Bumbara".

A onda je tu i rat u Ukrajini. Naime, nekoliko tvornica stakla bilo smješteno na istoku Europe te su zatvorene zbog rata. "Među poznatijim slučajevima je tvornica švicarske grupacije Vetropack (u koju spada i naša Vetropack Straža iz Huma na Sutli), koja se nalazi u Hostomelu, predgrađu Kijeva te je u potpunosti uništena. Tvornice u istoj grupaciji su međusobno povezane i nadopunjuju proizvodne kapacitete i dovoljno je da je jedna van funkcije da nastane poremećaj u proizvodnji", govore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, zastoji u lancu opskrbe nisu toliko značajni kao što su bili u vrijeme vrhunca koronakrize kada je kamionski promet bio ograničen, ali je dostava sirovina iz udaljenih zemalja i luka još uvijek problematična. Na pitanje, jesu li se ljudi počeli ozbiljnije pripremati za zimu, te je li potražnja za staklenom ambalažom veća nego ranijih godina, odgovorili su da je zaista sada najveća potražnja za staklenom ambalažom u odnosu na ostatak godine, od početka ljeta to je bilo zbog prodaje suvenira turistima, a u ovo doba zbog pripremanja zimnice.

"Ipak, ne primjećujemo velik postotak porasta u prodaji po pitanju zimnice – možda u par postotaka - ali vidimo kako je sastav kupaca svakako postao raznolikiji. Pojavljuje se povećani broj zainteresiranih koji se prvi put počinju baviti zimnicom te imaju više pitanja i nepoznanica. Problemi s dobavom robe su ovdje, nažalost, posebno očigledni budući da je na tržištu prisutan velik nedostatak staklenki zapremnine 720 ml, najpopularnije veličine staklenke za zimnicu i med", navodi Sokač iz "Bumbara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerili smo i cijene staklenki, na stranicama Bumbara tako se može naći da je staklenka "Gastro" od 250 ml je 3,76 kuna. Također, staklenka "Quadro Gourm" od 314 ml je 6,84 kuna.

Image
Foto: Bumbar
Image
Foto: Bumbar

Staklenke iz ponude "Bumbara"

Na Konzumovim stranicama nudi se paket od 8 staklenki od 720 ml po cijeni od 29,99 kuna, a kao i paket od četiri staklenki za ajvar od 370 ml s poklopcima za 16,99 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Konzum
Image
Foto: Konzum

I IKEA nudi set od tri komada staklenki "VINTERFINT" s poklopcima koje su ukrašene crvenim srcima. Cijena paketa je 41 kunu, a imaju i neukrašene staklenke "KORKEN" s poklopcima koje u setu od tri komada koštaju 34,90 kuna.

Image
Foto: IKEA
Image
Foto: IKEA

Na stranicama Bauhausa pronašli smo ponudu paketa sa šest staklenki s poklopcima za 22,90 kuna. Zapremina staklenki je 370 ml. Također, nude i set s 10 staklenki promjera 66 mm po cijeni od 23,90 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Bauhasus
Image
Foto: Bauhasus

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo