Mirovinska reforma / I u 66. godini ovaj taksist ne miruje: 'Radim jer se osjećam zdravo i korisniji sam nego kad ne radim'

Primjena novih zakona očekuje se početkom iduće godine, kada će svi koji žele ili moraju imati priliku raditi i nakon 65. godine

23.9.2019.
18:35
VOYO logo

Zakoni koji će omogućiti rad nakon 65. samo onima koji to žele, i svi ostali zahtjevi inicijative "67 je previše" od danas su u javnoj raspravi.

No, na jutros održanom sastanku u Ministarstvu rada sindikati i poslodavci razišli su se oko tog ključnog Vladina prijedloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u 66. godini Milodrag Pijetolvić ne miruje - pet dana u tjednu, četiri sata na dan radi kao taksist.

"Odlučio sam se raditi iz jednog prostog razloga - osjećam se zdravo, mislim da sam korisniji kad radim, nego kad ne radim. To je jedna stvar, a druga, da popunim i budžet", kaže Milodrag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka godine do danas budžet si tako popravlja 14.000 umirovljenika. Nakon što je prihvatila sve zahtjeve referendumske inicijative, Vlada sada želi svima koji to žele, omogućiti da rade i nakon 65. godine. 

'Mijenjamo zakonsku regulativu na način da omogućuimo radnicima da se do 68. godine zadrže u svijetu rada, da kroz radno zakonodavstvo potičemo duži ostanak u svijetu rada", rekao je ministar rada Josip Aladrović (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, poslodavcima se ova ideja ne sviđa i po tom se pitanju ne slažu sa sindikatima. Rad nakon 65. sada je stvar obostranog dogovora, no izmjenama Zakona bit će omogućen svima. U slučaju da tvrtka za radnikom nema potrebe, morat će mu se isplatiti otpremnina. 

''Ako vi želite da radnik ipak ode u mirovinu morate mu ponuditi uvjete sporazumnog raskida ugovora o radu i nuditi mu otpremnine i sve ono što po zakonu ide i taj trošak je kompletno na poslodavca, što je za nas iznenađenje i podiže trošak i rizik", rekao je glavni direktor Hrvatske udruge posladavaca Davor Majetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo i očekivali da će tu biti problema kod poslodavaca jer što god njih treba koštati, naravno da su oni protiv toga", uzvraća Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikta.

Premijer Andrej Plenković u svemu ne vidi problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjena novih zakona očekuje se početkom iduće godine, kada će svi koji žele ili moraju, jer od mirovine ne mogu živjeti, imati priliku raditi i nakon 65. godine.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo