čekaju se pravilnici / Iako je zakon stupio na snagu i stigli su prvi zahtjevi, još uvijek ništa od osobnog bankrota

Petero građana zatražilo je od FINE pokretanje izvansudske nagodbe kako bi krenuli u postupak ostvarivanja osobnog bankrota. No, to još ne mogu, jer iako je Zakon stupio na snagu 1. siječnja, pravilnici još nisu spremni

4.1.2016.
19:16
VOYO logo

U novoj godini Snježana i njezin suprug imaju samo jednu želju - krenuti od nule. Četiri tisuće kuna duga prema bankama, u 15 godina s kamatama se popelo na gotovo 600.000. Osobni bankrot vide kao izlaz iz krize.

Snježana je nezaposlena, bolestan suprug umirovljeni je branitelj, čija trećina mirovine odlazi na otplatu dugova. Žive u gradskom stanu. U takvoj situaciji i pravnici savjetuju otvaranje osobnog bankrota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada nemate imovinu, kada je ta imovina beznačajne vrijednosti, to se utvrdi iz isprava koje dođu pred sud, tada je moguća situacija da sud otvori stečajni postupak i zatvori ga odmah nakon što ga je otvorio", pojasnila je odvjetnica Dijana Kladar.

No, iako je Zakon o stečaju potrošača stupio na snagu prvim danom ove godine, prvi korak prema osobnom bankrotu još se ne može napraviti. Naime, pravilnici na snagu stupaju tek sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od četvrtka se građani mogu obratiti u savjetovališta u ovoj prvoj fazi pred Financijskom agencijom i podnijet zahtjev, zajednički s popisom imovine, uplatom predujma, u iznosu od 300 kuna i izradom plana ispunjenja obveza", naglasila je pomoćnica ministra pravosuđa Renata Duka.

FINI je jutros stiglo pet zahtjeva za pokretanje izvansudske nagodbe - dvije iz Zagreba, a tri iz Osijeka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni će zajedno s vjerovnicima morati proći savjetovališta, a ako dogovor ne postignu, dužnici se mogu obratiti sudu, koji može otvoriti stečajni postupak i dodijeliti stečajnog povjerenika. Put od FINE do proglašenja osobnog bankrota može trajati do šest mjeseci. No, sindikati se boje da će građani do njega teško doći.

"Slaba ekipiranost i mreža trgovačkih sudova, nedostatan broj stečajnih upravitelja, uvjereni da će u provedbi nemogućnost i nedostatak kvalitentih stečajnih povjerenika da se zakon neće moći provodit", rekao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od više od 320 tisuća blokiranih građana, u ministarstvu procjenjuju da bi izlazak iz dužničkog ropstva moglo zatražiti njih oko 20.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo