Ispod smo prosjeka EU / Iako je zdrava, ne jedemo ribu dovoljno često: 'Loše ide, po deset kuna prodajemo srdelu'

Dok Hrvati smatraju da je preskupa, kupci se ne slažu s tom tvrdnjom

10.3.2021.
16:10
VOYO logo

Riba se u Hrvatskoj jede sve više - pokazuje najnovije istraživanje Ministarstva poljoprivrede. No, dok se hvalimo da živimo u mediteranskoj zemlji čistog mora, po konzumaciji ribe i dalje smo ispod europskog prosjeka.

Od 10 kuna za srdelu pa sve do 200 kuna za škampe ili škarpinu, na splitskoj ribarnici šarolika ponuda, ali i cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nova studija /

Još malo pa nestalo: Znanstvenici izračunali kada će na Zemlji ponestati kisika

Image
nova studija /

Još malo pa nestalo: Znanstvenici izračunali kada će na Zemlji ponestati kisika


"Rijetko je jedem, a kad je jedem uzimam ovako srdelu, lignjune i malo tu jeftiniju ribu", rekla je Blaženka Krezo iz Splita. 

"Ne jedem isto često, mada sam iz ribarske kuće, ali jedem ajde, jedem opet jednom tjedno", rekla je Dubravka Delić Britvić, Split. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan, dva puta tjedno. I to je to. To je onako malo radi lika uvik", rekao je Tonći Lušić, Split. 

Godišnje u prosjeku pojedemo oko 20 kilograma ribe. Iako je to porast od 11 posto u odnosu na godinu prije, i dalje smo ispod europskog prosjeka koji iznosi nešto više od 24 kilograma ribe po stanovniku. Najviše se jedu inćuni i srdela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ribu bi svi trebali konzumirati barem dvaput tjedno

"Ja sam sad malo uzela srdela, uzela sam tu neke arbune, ali skupo je", rekla je Zorica Guteša, Split. 

"Za 100 kn imam dva i po kila teletine, i to lipe pozicije, nije loša. A ovdje 100 kn list malo veći. Ja bi list. List najmanji, manji od dlana šest banki – pretjerano", rekao je Boris Ugrin, Split. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodavači na ribarnici ne misle tako.

"Kad ti možeš kupit dva kila saruna za 10 kuna ili za 15 kuna pa di je to skupo? Možemo mi pametovat i ovako i onako, samo mi smo narod inače koji se naučio žalit", rekla je Željka Višević, prodavačica na ribarnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz smanjenu svijest o važnosti konzumiranja morskih proizvoda, problem su i navike kupaca.

"Mi tu jeftiniju ribu, srdele, ušate, bukve zapravo ne cijenimo. Ne poštujemo je dovoljno i ne smatramo je ribom", rekla je nutricionistica Dragana Olujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A iako je zdravija, čini se kako kupcima nije privlačna.

"Po 10 kuna prodajemo srdelu. Loše ide. Ljudi nema", kazao je Zdravko Glušević, prodavač na ribarnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi to promijenili i povećali potrošnju ribe iz resornog ministarstva najavljuju niz aktivnosti jer ribu bi svi trebali konzumirati barem dvaput tjedno.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo