MOGU ZAJEDNO ILI NE MOGU? / Ide li Zagreb na nove izbore? Za RTL pucanje koalicije komentiraju Tomislav Tomašević i analitičar

Kako doznajemo, Peteku i Gotovcu prijeti tek suspenzija

11.9.2022.
20:00
VOYO logo

Može li sukob SDP-a i Možemo! dovesti do pada vlasti u Zagrebu, pa i novih izbora?

"Ništa se neće promijeniti ako se ne promijeni SDP. Zato moje pitanje glasi - kako ćemo se mijenjati?", kaže Viktor Gotovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nema on toliku snagu, pozadinu i istomišljenike svejedno je teško ne povući paralelu ove Gotovčeve kritike s onom poznatom Plenkovićevom onomad upućenom Karamarku.

"Stranka ne može biti talac političke sudbine jednog svog člana", govorio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skriva li taj neposluh prema vodstvu stranke zapravo nešto više od samog razilaženja s gradskim Možemo?

Aleksandar Musić, politički analitičar ističe: "Pokušaj puča, ali za one sa skromnim ulaznicama, za one reklo bi se siromašne. U trenutcima kad SDP ima konvenciju, kada bi trebao slati strateške poruke prema nezadovoljnim biračima, mobilizirati nove ljude. Oni se po tisućiti put bave sami sobom i to na pogrešan način".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Peđa Grbin /

Zagrebački SDP pregovarat će o novom obliku suradnje s platformom Možemo

Image
Peđa Grbin /

Zagrebački SDP pregovarat će o novom obliku suradnje s platformom Možemo

Politički analitičar tvrdi da SDP i Možemo! jedno bez drugoga - ne mogu. Rejting SDP-a nije dobar, a Možemo! izvan Zagreba nema dovoljno infrastrukture. Ni jednima ni drugima ovo sada nije trebalo, zato će vrh SDP-a sankcionirati i Gotovca i njegovog istomišlljenika Renata Peteka. Pozvani su u utorak na predsjedništvo stranke.

"Grbin mora izbaciti Gotovca iz stranke, to je jasno kao dan. Pazite, stranka nije dječji vrtić, stranka je hijerarhijska organizacija koja ima svoje ciljeve, koja kad ide u bitku zna se točno subordinacija", ističe Musić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, kako doznajemo, prijeti im tek suspenzija, ali i ona će Grbinu dozvoliti da na čelo gradske organizacije postavi nekog poslušnijeg. Isto je njemu radio Bernardić..

U međuvremenu, zagrebački SDP donio je radikalne odluke. Predsjednik Gradske organizacije Viktor Gotovac zatražio je od gradskih zastupnica i zastupnika da podnesu ostavke na funkcije. Što znači da time gube mjesto predsjednika Zagrebačke Skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desnica je više puta pokazala kako međusobno raslojavanje i raskol na vlast dovede suprotnog kandidata pa je bio red da barem ljevica - nauči.

Tomislav Tomašević već dva izbjegava medije, no za RTL je otkrio koji su mu idući potezi. Žestoko je prozvao koalicijske partnere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan raspada li se koalicija sa SDP-om kaže: "Mogu reći prvo da mi nismo imali nikakvu informaciju da će se gradski SDP sastati u petak navečer, niti da je tema dnevnog reda raskid sporazuma s nama. Ono što isto mogu reći je da smo o svemu saznali iz medija i tek nakon dva dana nas je kontaktiralo vodstvo SDP-a da nas uopće obavijeste da su raskinuli s nama sporazum".

"Moram reći da je to izrazito nekorektno i nije partnerski. Mi smo javno i gradskom SDP-u više puta naznačili da smo spremni razgovarati o reviziji sporazuma o suradnji međutim do toga nije došlo jer oni nisu htjeli. S treće strane sad plasiraju teze da se gradski SDP nije dovoljno informiralo. Samo ću napomenuti da smo mi prije ove sjednice tražili sastanak u više navrata kako bi prošli sve točke sljedeće sjednice gradske Skupštine, a oni su odbili sastanak s nama", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo