ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR / IDS

Image
Foto: RTL

Istarski demokratski sabor je politička stranka utemeljena na Valentinovo 1990. godine. 2007. prvi put na parlamentarne izbore izlazi samostalno i osvaja tri zastupnička mjesta. Predsjednik stranke je Ivan Jakovčić.

31.10.2011.
14:30
RTL
VOYO logo

Povijest stranke:
Istarski demokratski sabor (IDS) je politička stranka regionalnog-lokalpatriotskog i socijalno-liberalnog opredjeljenja te najveća regionalna stranka u Republici Hrvatskoj.

IDS je utemeljen na Valentinovo 1990. godine, a prvi predsjednik i osnivač je Ivan Pauletta. Sadašnji predsjednik stranke je istarski župan Ivan Jakovčić. Član je Europske liberalne, demokratske i reformističke stranke (ELDR). Osnovna programska deklaracija IDS-a zalaže se za demokratizaciju Hrvatske, autonomiju Istre i stvaranje transgranične euroregije Istre.

Nakon parlamentarnih izbora 2003. godine vlast osvaja HDZ kojima se priklonila i koalicija stranaka HSLS-DC. IDS i SDP su tada koalirali u VIII. izbornoj jedinici i dobili 51,3% glasova što je IDS-u omogućilo četiri saborska zastupnika. Na parlamentarne izbore 2007. godine IDS prvi put izlazi samostalno. Dobiva 16,18% glasova i tri saborska zastupnika.

Na predsjedničkim izborima 2009. IDS prvi puta izlazi s vlastitim kandidatom – Damirom Kajinom. On je u prvome krugu dobio 3,87% glasova, a u Istarskoj županiji je postigao najveći broj glasova. U drugome krugu IDS je dao podršku Ivi Josipoviću, kandidatu Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Stranačka hijerarhija:
Predsjednik: Ivan Jakovčić
Potpredsjednici: Damir Kajin, Nevija Poropat, Marianna Jelicich Buić, Giovanni Sponza, Boris Miletić
Članovi predsjedništva: Klaudio Vitasović, Dorotea Pešić Bukovac, Marin Brkarić, Valter Flego, Renato Krulčić, Branko Rajko, Smail Mašinović, Celeste Gerometta, Anteo Milos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo