Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
AKCIJE U TIJEKU

Igračke na meti državnih inspektora, poseban fokus na plišancima! Analize pokazale da su tvari zabranjene 200...

U tijelu se ponašaju kao disruptori, dakle mogu utjecati na ravnotežu hormona, govore nam stručnjaci

Amela Čilić/ 14.12.2021. u 21:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dok odrasli ovih dana užurbano po trgovinama traže darove koje će djeci staviti pod bor, užurban je i Državni inspektorat. Provjeravaju što se sve od igračaka nalazi na tržištu i jesu li sigurne za djecu. Istražili smo na što treba paziti prilikom kupovine jer inspektori na granici i na policama svake godine provjere petstotinjak igračaka, od toga su lani našli 55, a ove godine 28 igračaka koje nisu uopće smjele biti u prodaji.

Dosta popularni ljigavci ili slimeovi kako ih djeca zovu, već su godinama na popisu igračaka u kojima se mogu naći nedozvoljene štetne tvari. Zato su inspektorima uvijek na meti, a Kristina Vuljanić, sanitarna inspektorica Državnog inspektorata pojasnila nam je što se u njima nalazi. 

"U njima nalazimo olovo i bor, više bor, nego olovo, i to je bilo i 2019. 2020 i 2011, ali u ukupnom broju uzoraka nisu najzastupljeniji, najzastupljeniji su upravo ove plišaste igračke koje nam padaju na fizikalno mehanička svojstva znači ovi šavovi pucaju, u punjenju koje je dostupno djeci", govori. 

{"RELATED":/4153530}

Jednom kada je povučen, proizvod potom ide na analizu, u Zavodu za javno zdravstvo se najprije samelje, sitni komadići se tada stavljaju u razna otapala.

Ozloglašeni ftalati koji se nalaze u plastičnim igračkama zabranjeni su u cijeloj Europskoj uniji no očito su još na policama.

"I jedna igračka koja se nađe s takvom tvari je puno, a nalazimo ih, nalazimo ih dosta", tvrdi Lidija Barušić, voditeljica laboratotorija NZZJZ-a dr. Andrija Štampar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kaže kako je ta tvar zabranjena 2006. godine, ali je se cijelo vrijeme i dalje nalazi.

Image
od konoplje

Inspektorat s tržišta povukao jednu vrstu ulja

Image
od konoplje

Inspektorat s tržišta povukao jednu vrstu ulja

"Uglavnom se ponašaju u organizmu kao disruptori, hormonalni disruptori, dakle tvari koji remete ravnotežu hormona i zabranjeni su za upotrebu", dodaje. 

Upravo se čita

Image
NA JUGU ZEMLJE

Dva zrakoplova MiG-21 presrela civilni avion koji je ušao u hrvatski zračni prostor

No kako među mnoštvom igračaka ne bi bilo zabune svi proizvodi za koje se zna da sadrže zabranjene supstance nalaze se u europskom sustavu RAPEX. Dovoljno je ukucati kupljeni proizvod i ako je na popisu bolje ga je vratiti.

Inspekcija inače testira i ostale božićne ukrase, a zanimljivo je da je od 85 pregledanih lampica za bor čak 18 posto njih lani bilo neispravno.

Amela Čilić/ 14.12.2021. u 21:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
podaci evisitora

U Hrvatskoj trenutno boravi 1,1 milijun turista: Ovo je pet najpopularijih destinacija

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba