KORONAKRIZA / Ima li država u praksi dvostruka mjerila? Što restorani ne mogu, u pekarnicama prolazi ispod radara

Da je riječ o testu ljubaznosti, sve bi ga pekarnice položile s čistom peticom

20.4.2020.
18:43
VOYO logo

''Ne može jedna osoba naplaćivati i primati narudžbu i izdavati hranu. A ako jest jedna osoba, onda svaki put nakon što primi novac treba dezinficirati ruke i tek onda izdati hranu'', naglasio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. No u stvarnom životu to tako baš i ne ide.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerili smo kako stvari stoje u nekoliko zagrebačkih pekarnica. Za početak svijetao primjer s Trešnjevke. Pleksiglas između kupaca i prodavača. Posebna rukavica koja ide na rukavice u slučaju da se diraju proizvodi. No sa skidanjem i navlačenjem rukavica lako se smesti pa je prodavačica već na drugom proizvodu zaboravila staviti posebnu prozirnu rukavicu.

U drugoj pekarnici sve se radi golim rukama, bez rukavica, no treba reći i da je nakon nas, brzinski, ali ipak, prodavačica dezinficirala ruke prije sljedećeg kupca.

U sljedećoj pekarnici, možda i po preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite da se broj radnika smanji na minimum, radi samo jedna osoba. No, rukavice nisu nikakva zaštita ako se njima dira i novac i kruh.

Na drugom kraju grada, druga pekarnica i druga pravila. Na jednoj je ruci rukavica, na drugoj je nema. Dezinficiranja ruku nije bilo.

U još jednoj pekarnici, u Novom Zagrebu, sve je kao i prije koronavirusa. Nema ni rukavica, ni maske, ni dezinfekcije, ali ima kruha.

Slično se događa i u drugim branšama - vidjeli smo i mesara kako reže šnicle i voćara kako golim rukama slaže voće. Sve to je samo pokazatelj da neke mjere nisu jasno definirane i da ono zbog čega su neki zatvoreni kod drugih nije nikakav problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo