privatno, a javno / Ima li javnost pravo znati informacije o zdravstvenom stanju pretendenata na vlast?

U Hrvatskoj zdravstveno stanje političara, fizičko i psihičko, privatna je stvar. Osim ako on ili ona sami ne progovore. Ništa ga ne prisiljava na drukčiji odnos prema javnosti

14.9.2016.
19:10
VOYO logo

Iako je zdravstveno stanje političara u Hrvatskoj privatna stvar, postoji granica kada to više ne smije biti tajna.

"Političar koji se bavi tako visokim, teškim, zahtjevnim državnim funkcijama 
koje iziskuju zapravo dobro zdravstveno stanje, zapravo mora imati odgovornost i donijeti odluku može li se nečim baviti sukladno svojem zdravstvenom stanju", istaknuo je ministar zdravlja Dario Nakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su informacije o bolesti predsjednika Franje Tuđmana 90-ih godina dolazile na kapaljku, 2007. Ivica Račan zbog bolesti se sam povukao. Zbog zdravstvenih problema 2013. s pozicije ministra prometa otišao je Zlatko Komadina. 

Ranije ove godine iz stroja je nakratko izbačen i Milan Bandić. Nakon navodne operacije sinusa, nije mirovao, pa je ponovno završio u bolnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slaže se i politički analitičar Krešimir Macan. 

"U onom trenutku kad se shvati da postoji i političari imaju pravo na svoju privatnost, sve dok to ne utječe na obnašanje dužnosti. U onom trenutku kad se shvati da postoji problem sa obavljanjem dužnosti zbog zdrvastvenih problema u tom trenutku bismo trebali biti informirani, ali ne nužno prije", tvrdi Macan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hillary Clinton objasnila je da podatke o upali pluća nije objavila jer to nije smatrala važnim. Sve dok se nije srušila. No, nakon toga je pao i njezin rejting. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo