Završila žetva / Imamo 750.000 tona pšenice: Izvozimo ju jeftino, a uvozimo smrznuto tijesto

Zbog vremenskih prilika žetva pšenice završena je kasnije nego inače. Procjena je, stoga, da je će prinos biti između 20 i 30 posto manji

26.7.2019.
22:10
VOYO logo

Zbog vremenskih prilika žetva pšenice završena je kasnije nego inače. Procjena je, stoga, da je će prinos biti između 20 i 30 posto manji.

Uz to, poljoprivrednici imaju i druge probleme koji im smanjuju cijenu pšenice, a oni nisu povezani s vremenom nego sa zakonom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zadnjih dana poljoprivrednici imaju pune ruke posla. Žetva se odužila zbog kiša. Čak je i poljoprivredna mehanizacija znala zaglibiti u blatnjavim oranicama.

"Ne pamtim gotovo 30 godina da smo morali čupati kombajne s njiva. Ove godine je bilo i kombajna i prikolica i zanje ko ima najači traktor, ko ima najjaču sajlu da se to izvuče van", govori za RTL Danas Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadaju se boljoj cijeni

Nakon teške žetve, baranjski poljoprivrednici, zasluženo, tradicionalno okreću janje, ali govore, vrijeme je utjecalo na 20 do 30 posto manji prinos pšenice nego lani.

"Prvo su u veljači bile velike suše, a u zadnje vrijeme velike kiše. To je iznimno nepogodno vrijeme za pšenicu", kaže baranjski poljoprivrednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjena je da ove godine ima 750.000 tona pšenice. To je dovoljno za naše potrebe, ali strategija je ipak da pšenicu izvozimo i to jeftino, a uvozimo smrznuto tijesto.

Mnogi su silosi već puni. Ovo je pšenica koja je otkupljena od poljoprivrednika. Ona će ovdje biti uskladištena jedno vrijeme, a onda najvjerojatnije ide u izvoz i to – put Bosne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena pšenice kod nas je tridesetak lipa jeftinija nego kad se prodaje u susjednim zemljama.

"Očekujem da mi se formira cijena. Na tu količinu koju sam dovezao očekujem pozitivnu cijenu. Iskreno, ja bih bio zadovoljan da ide preko kune" kaže poljoprivrednik Antonio Kerovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skromni su poljoprivrednici jer izbora nemaju. Pravilnik o otkupu žitarica godinama radi protiv njih. Jer dozvoljava da otkupljivač bira parametre kojma formira cijenu. Protekle godine to je bila razina proteina u pšenici. Ove godine proteini su dobri, ali nisu više važni za cijenu. Sada su to hektolitri.

"Imamo pšenicu koja ima 17% proteina i spada u premium klasu, ali ima hektolitar 66, 67 i ona će bit plaćena kao druga klasa. Apsolutno neprihvatljivo", govori Brlošić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žetva je gotova. Na oranicama bale sijena. Polja su prazna, a poljoprivrednici se nadaju da njihovi džepovi – ipak neće biti. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo