Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
MEDVED U RTL-u DANAS

'Imamo dokumente koji pokazuju da je srpska vojska provodila ekshumacije i premještala tijela'

Pitanje nestalih pitanje je svih pitanje, istaknuo je ministar branitelja Medved za RTL

Vijesti.hr/ 18.11.2019. u 19:01
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska obilježava 28. obljetnicu pada Vukovara, 65.000 građana iz cijele zemlje koračalo je u Koloni sjećanja, a tisuće ljudi odale su počast i žrtvama Škabrnje.

Vukovar su u ponedjeljak pohodili brojni političari, a među njima i ministar branitelja Tomo Medved, koji je u razgovoru za RTL Danas rekao kako je Vlada puno napravila za Vukovar i Vukovarce te da ne popušta po pitanju nestalih osoba.

"Ministarstvo hrvatskih branitelja i ova Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem napravila velike iznimno velike iskorake u pogledu odnosa prema Vukovaru, prema najvažnijem datumu naše novije hrvatske povijesti. Podsjetit ću javnost da iduće godine 18. studenoga ulazi u kalendar državnih praznika", rekao je Medved.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dodao je kako je Vlada "usmjerila niz mjera prema svom gradu heroju". No mnogi, a među njima i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, tvrde da se ne procesuiraju krivci za ratne zločine.

"Naravno i u tom pogledu je Vlada napravila iskorak, oformirala je zaseban tim djelatnika MUP-a koji u suradnji s DORH-om intenzivno rade na pronalasku i porketanju postupaka protiv počinitelja kaznenog djela ratnog zločina. Istaknuo bih inapor koji ulažemo oko nestalih osoba, 386 žitelja Vukovara, branitelja i civilnih žrtava, još uvijek je nestalo", rekao je Medved.

Upravo se čita

Pitanje svih pitanja

Problem je suradnja sa Srbijom, s kojom nema previše komunikacije i koja ne dostavlja dokumente o nestalim osobama. No, ministar Medved tvrdi da i tu ima pomaka.

"Sustavno pristupajući ovoj problematici Vlada i Ministarstvo branitelja donijeli su zakon, a posjedujemo i dokumente koji jasno i dvosmisleno ukazuju da je srpska vojska nakon okupacije provodila ekshumacije na ovom području. To je bio djelatni sastav srpske vojske. U nekoliko mjeseci naših traženja jasno smo definiranih, s konkretnim datumima kad su pripadnici srpske vojske u sekundarne grobnice prebacivali tijela i to je ono što tražimo od Srbije i na tome ćemo inzistirati", kazao je dodajući da su od Srbije "tražili konkretne pokazatelje o postupanja konkretnih imena. Putem Ministarstva vanjskih poslova u posljednjih nekoliko mjeseci poslali smo nekoliko konkretnih naših traženja. Ovo je pitanje svih pitanja i tu nema popuštanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vijesti.hr/ 18.11.2019. u 19:01
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba