povećanje cijena / Imamo podatke: Plaćamo li alkohol i cigarete u Hrvatskoj više u odnosu na ostatak Europe?

Ministar zdravstva ponovno je danas najavio da će osobno inzistirati da se povećaju cijene cigareta i alkohola

1.10.2018.
22:41
VOYO logo

Ministar zdravstva Milan Kujundžić već je ranije govorio da trebaju poskupjeti 100 %, ali tada se protiv takve mjere izjasnio ministar financija. Istražili smo kolike su cijene alkohola i cigareta u Hrvatskoj u odnosu na ostatak Europe. I može se reći da je barem što se tiče poskupljenja cigareta, ministar Kujundžić u pravu - ima prostora za rast cijena. 

Podaci Eurostata, naime, pokazuju da je cijena cigareta u Hrvatskoj na 57 % europskog prosjeka, jeftinije kutiju cigareta u Uniji plaćaju samo Bugari. Slične cijene kao Hrvati plaćaju još Poljaci, Litvanci i Mađari. Najskuplje su cigarete u Norveškoj, Islandu i Irskoj, gdje koštaju dvostruko više od euro prosjeka - 12  eura ili nešto manje od 100 kuna za kutiju cigareta.

Kad je u pitanju alkohol, tu više nismo tako jeftini. Hrvatska ima cijene kao i ostatak Unije. Točnije, mi smo na 99 % europskog prosjeka. Ali još je zanimljvije da je alkohol jeftiniji i u Francuskoj i u Njemačkoj i u Španjolskoj. Najskuplji je dakako na Islandu i u Norveškoj. Više od dva puta skuplje od europskog prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo