'MOĆAN, SNAŽAN' / Imamo prve vladine mjere pomoći! Paket će biti podijeljen u tri skupine

Hotelijerima se trošak struje na godinu popeo se na 100 milijuna kuna, a plin bi mogao ići i na 80 milijuna

2.9.2022.
20:45
VOYO logo

Upravo je cijenu vrtića spominjao premijer najavljujući mjere pomoći građanima i poduzetnicima koje će Banski dvori predstaviti idući tjedan.

No bit će to puno širi paket jer gotovo sve je značajno skuplje. HDZ-ovi partneri iz HNS-a imaju svoje prijedloge; uz ostalo fiksiranje cijene struje kroz - državni fond.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turistička sezona bila im je iz snova, ali režije su hotelima zato iz noćne more. Nekima se trošak struje na godinu popeo se na 100 milijuna kuna, a plin bi mogao ići i na 80 milijuna.

"Razmatra se i ta mogućnost ne samo kasnije otvaranje iduće godine nego i ranije zatvaranje ove godine. Mi smo danas radili anketu, došli smo do procjene da bi zbog ranijeg zatvaranja ove godine i kasnijeg otvaranja iduće godine mogli izgubiti prihod oko 3 milijarde kuna, od čeka je pola milijarde PDV", kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UDAR NA BUDŽETE /

Struja će biti skuplja, čeka nas i ogromno povećanje računa za toplinsku energiju

Image
UDAR NA BUDŽETE /

Struja će biti skuplja, čeka nas i ogromno povećanje računa za toplinsku energiju

Nitko još ne govori što bi to značilo za radnike u hotelijerstvu. Dok se čekaju vatrogasne mjere, svatko ima svoje prijedloge. Pa tako i HNS. Smatraju da domaća proizvodnja plina iz INA-inih bušotina treba ići građanima po cijeni od 41, euro za megawatt sat. Za struju imaju drugu ideju.

"Da se osnuje određeni Fond iza kojeg će stajati država, odnosno kojeg osnuje država, dat će jamstvo HEP osprkblji da nudi petogodišnje ugovore s fiksnom cijenom struje. Cijena koju predlažemo bila bi 50 posto cijene zadnjih pet godina i 50 posto trenutne cijene", govori Stjepan Čuraj, predsjednik HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP bi se, smatraju u HNS-u, namirio nakon tri godine kad bi cijena struje bila niža. Neke su mjere već rekli, a neke će predložiti idući tjedan u Banskim dvorima.

Premijer pazi što jede i da nove mjere ne izađu van prije idućeg tjedna. No, doznajemo da će paket mjera biti podijeljen u tri skupine. Prva skupina su građani, druga poduzetnici. Kod malih i srednjih ići će se na mjere za očuvanje radnih mjesta, dok se za velike još traži najbolji model. Treći stup mjera je za javne ustanove, neprofitne udruge i organizacije. Sve skupa više od 5 milijardi kuna. Vladin strojovođa kaže da će dio tereta opet prebaciti u vagon HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HEP je srećom u 100 posto preuzeti dio tereta i iza njega stoji država. Pratite koliko odluka dali proteklih nekoliko mjeseci za jamstva, zaduženja HEP-a da ima dovoljno struje i plina. -
Bit će dobar, bit će, moćan, bit će snažan", kaže premijer Andrej Plenković.

Dio korisnika HEP-ove tržišne usluge plina dobio je obavijest da će im računi rasti od 1. listopada, a kako nam javljaju iz te državne tvrtke predomislili su se, pa će građani račune plaćati do daljnjega po istim cijenama kao i do sad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo