A tu je i omikron / Imunolog Lučin: S obzirom na blagdanska intenzivna druženja, možemo očekivati nagli skok broja novozaraženih

Dr. Lučin kaže da studije pokazuje da je omikron varijanta korone puno zaraznija od delte, ali je hospitalizacija četiri do pet puta manje

2.1.2022.
20:40
VOYO logo

Uživo iz Rijeke naša reporterka Maja Brkljača razgovarala je s prof. Perom Lučinom, imunologom s Medicinskog fakulteta u Rijeci koji je rekao kako se omikron pokazao kao zaraznija varijanta korone, ali s blažim kliničkim slikama od delte. 

Na pitanje, koliko je Hrvatska daleko od petog vala i očekuje li se on sada, nakon novogodišnje proslave, odgovorio je: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na ono što smo mogli pratiti ovih dana, to su intenzivna druženja bez pridržavanja epidemioloških mjera, možemo očekivati nagli skok i povećanje broja novozaraženih, posebno ako nam je omikron došao, a znamo da ga imamo. Još ne znamo koliko se raširio, ali za očekivati je značajno povećanje broja zaraženih.

Image
SEKTOR NA KOLJENIMA /

Zbog omikrona otkazano više od 3600 letova, jedni djetalnici zaraženi, drugi odbili doći na posao

Image
SEKTOR NA KOLJENIMA /

Zbog omikrona otkazano više od 3600 letova, jedni djetalnici zaraženi, drugi odbili doći na posao

Na pitanje, hoće li omikron izazvati peti i možda posljednji val pandemije, rekao je da je teško reći hoće li peti val biti posljednji ali da se svi nadaju da će doći nešto što će prekinuti ovu pandemiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omikron je izazvao peti val u većini europskih država gdje god se pojavio, tako da je za očekivati da će se pojaviti i kod nas. Naš četvrti val nije ni prestao tako da će se peti val samo nadograditi na ovaj postojeći", rekao je prof. Lučin. 

Sada se već dosta zna i o karakteristikama omikrona pa je iznio i detalje o tom soju COVID-19: "Omikron je puno zarazniji i sad se pojavio priličan broj studija i izvješća koji govore da, čini se, ipak manje opasan, da je manji broj hospitalizacija i težih kliničkih slika. Iako je ipak još malo prerano govoriti o težim kliničkim slikama, one se javljaju kasnije. Ne znamo ni kakva su zbivanja dugotrajnog COVID-a s omikronom jer jednostavno nema dosta iskustva. U svakom je slučaju hospitalizacija značajno manje, negdje četiri do pet puta manje nego s deltom". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je pokrenuo cijepljenje četvrtom dozom i spominju sada imunitet krda, masovnu prokuženost te da se neće boriti protiv petog vala, pitali smo, je li to dobar smjer?

"To je jedan od realnih puteva, kada imamo cjepiva za koja znamo da štite od težih oblika bolesti i to dosta dobro, ne štiti dobro dovoljno od zaraze, ali od težih oblika ipak dobro štite, ako cjepivo može spriječiti teže oblike i dozvoliti infekciju s virusom, koji je slabiji, tako postižete imunitet i vodite bitku na dijelu onih koji su najosjetljiviji i najugroženiji. Njih štite svim mogućim mjerama koje su na raspolaganju, a to su i dodatna cijepljenja i sve mjere koje nudi zdravstveni sustav", rekao je naš sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako dođe do petog vala, kaže da će se mjere morati postrožavati samo ako se pokaže da omikron izaziva teže oblike bolesti i da je veliki broj ljudi životno ugrožen, odnosno da se zatrpa zdravstveni sustav s velikim brojem teških bolesnika. 

Na pitanje, očekuje li da će do kraja 2022. biti kraj pandemiji, odgovorio je: "Svi to želimo vjerovati, a jedno od rješenja za pandemiju je da se pojavi virus koji se jako brzo širi, koji izaziva blagu kliničku sliku, odnosno blage oblike bolesti. Tako se omikron za sad ponaša i to su naša očekivanja. I još da, usput, ne mutira previše. To očekujemo da bi se moglo dogoditi s omikronom. Ali ne trebamo zaboraviti da je ova pandemija globalna i da se ovaj virus neće tako lako maknuti iz naših života  sve dok god ne stane u svim dijelovima svijeta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo