SLATKO-KISELI DESERTI / Inflacija grize i slastice. Kako slastičari objašnjavaju cijenu torte koja se penje na nekoliko stotina kuna?

Ulje i mlijeko poskupjeli su za sto posto, šećer 70 posto, čokolada 40 posto, kao i pistacija

18.7.2022.
7:45
VOYO logo

I slavlje je poskupjelo, jer više cijene energenata i namirnica doveli su i do skupljih torti, kolača i sladoleda. Novi je to udarac na kupce, a provjerili smo kako slastičari objašnjavaju što sve stoji iza cijene torte koja se penje na nekoliko stotina kuna.

Ulje, šećer, čokolada, brašno i orašasti plodovi. Sastojci su za jednu dobru, ali skupu tortu. Jer poskupjelo je baš sve s ovog stola - ulje i mlijeko za sto posto, šećer 70 posto, čokolada 40 posto, kao i pistacija. Sve to odrezano u jednoj kriški torte kupce košta 32 kune, 5 kuna više nego prije godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rosanda Jelinić, vlasnica slastičarnice kaže: "U 12 mjesecu faktura nam je recimo od tog dobavljača 3200 kuna, a sada je 5400 kuna. Isti artikli, od istog dobavljača, u istim količinama".

Image
Ovo je vaš život u brojkama /

DZS o cijenama - inflacija 12,1%: Unazad godinu dana plaća vam je više-manje ista, a kao da vam je manja?

Image
Ovo je vaš život u brojkama /

DZS o cijenama - inflacija 12,1%: Unazad godinu dana plaća vam je više-manje ista, a kao da vam je manja?

I blok maslaca kupovali su za 33 kune, sada za 80. "Mi zapravo na granici rentabiliteta radimo. Jer imamo situaciju da plaćamo sve sirovine uključujući energente 100 posto više, a podigli smo cijene 15, do 20 posto", dodaje Jelinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa se brojni slastičari ovih dana ne znoje od valjanja tijesta, nego od muke kako će poplaćati račune struje i plina. Ali i čokoladne namaze, kekse, boje i ukrase za torte.

Slastičarka Lada Osredečki tvrdi: "Jednu tortu čini i ambalaža u koju pakirate, tacne na koju stavljate na tortu, šećerne mase kojima prekrivate ili čokoladu kojom premazujete".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine tako je izrada torte po želji koštala 600 kuna, ove godine i do 750. Neki kupci se žale na takve cijene, ali slastičari poručuju tko zna neka ispeče sam.

"Ima strašno puno tih izdataka o kojima ljudi ne znaju. I u krajnjoj liniji trebalo je te kuhinje i opremit", zaključuje Osredečki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više ni kuglice sladoleda nema za jednoznamenkasti iznos. Hrvatima je kuglica od 15 kuna skupa, ali kažu da nije to svaki dan, a i ako hoćete fini sladoled onda to, ako ne, ima i drugih sladoledarnica.

Francuz Toni tvrdi kako je cijena ista kao u Francuskoj, ali u Kanadi je kuglica 50 centi pa je ona hrvatska preskupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim sastojaka košta i mašta. A na kraju i svaka roba nađe put do svog kupca.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo