I ŠTA ĆEMO SAD? / Inflacija je tu, recesija stiže, sve poskupljuje, a Marić odlazi: 'Hrvatska se prvo mora riješiti HDZ-a i njihovih korupcijskih afera'

Neki se šale da napušta brod koji tone, jer - da nije dao ostavku - danas bismo pričali o tome da je Hrvatska izgubila arbitražni spor protiv MOL-a, što ćemo platiti 2 milijarde kuna.

6.7.2022.
22:57
VOYO logo

Preskupi plin, benzin, struja, hrana, standard pada, kamate idu gore, prijeti recesija, prijete sindikati, arbitraže se gube, Brodosplit propada – to je samo dio kaosa.

-Što je najgore? "Pa, sve ovo što ste pobrojali. Mislim da se približavamo onom razdoblju kad će cijena biti manje važna, važnije će piti pitanje hoće li biti uopće energije. Mislim da smo u razdoblju kada se problemi množe, kada su pred Vladom krupne odluke. -Koje? Borba protiv inflacije, rasta energenata i borba protiv urušavanja standarda", smatra Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba slijedi i protiv pre rasipnog zdravstvenog sustava koji nemilosrdno guta milijarde, a neka suvisla reforma jedva da se nazire. Umorio se sad već bivši ministar u toj utakmici zazivanja reformi.

Image
iznenadna ostavka /

Volio je skupe jahte, dignuo nam plaće, bio čest gost Povjerenstva i završio kod Colberta: Direkt donosi priču o omiljenom ministru

Image
iznenadna ostavka /

Volio je skupe jahte, dignuo nam plaće, bio čest gost Povjerenstva i završio kod Colberta: Direkt donosi priču o omiljenom ministru

"Načelno govoreći je moguće. -Što, da je otpor reformama razlog za odlazak Marića? -Teoretski je to moguće.-Pa je li onda otpor reformama nešto najteže što i čeka njegova nasljednika? "Pa da, upravo to govorim strukturne reforme su preraspodjela moći, čim vi imate zahvate u te sklerotično formirane interese, okoštale interese. Taj kopernikanski obrat kad radite, naravno da su otpori izuzetno veliki", kaže Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se osobno ne bi čudila da ga čeka onaj najteži od kojeg su se svi ministri financija izmicali, a to je uvođenje poreza na nekretnine. -Mislite da bi mogao porez na nekretnine zaživjeti? Pa prije ili kasnije će morati. Puno je onih koji skrivaju porijeklo novca, ulažu u nekretnine i tako dižu njihovu cijenu, jer trebaju kune zamijeniti za eure", objašnjava Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Jer trebat će nekako napuniti proračun. Rupa će biti sve veća. Hrvatska je danas izgubila dvije milijarde na sudu u Washingtonskoj arbitraži s MOLOM, a još se vode i arbitraže za Srđ teška 500 milijuna eura, a i Ivica Todorić je pokrenuo arbitražu zbog Lexa Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Što Hrvatska može napraviti? "Hrvatske se može riješiti HDZ-a pa nećemo plaćati u milijardama njihove korupcijske afere, evo to je neko rješenje", smatra saborska zastupnica Sandra Benčić.

Prosvjedovale su nedavno tete u vrtiću, željezničari, logično, svi traže boje uvjete, a mogli bi se ponoviti i novi veliki prosvjedi poput onih učitelja ili medicinskih sestra – jer iako su ovo proljeće privremeno namireni, novi pregovori sa sindikalistima kreću u rujnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sigurno će se buniti svi kad cijene još dodatno skoče nakon uvođenja eura i naravno nezadovoljstvo će biti usmjereno na ministarstvo financija. Nije Hrvatska trenutno financijski u najgoroj situaciji ikad – ali definitivno je u jednoj od najneizvjesnijih.

"To jednostavno nije u prirodi ljudskog duha, mi nismo naviknuti tako funkcionirati, ta nepredvidivost jako opterećuje", kaže Zorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otišao je u za sebe najboljem trenutku. -A za Hrvatsku? Pa za Hrvatsku to sigurno nije najbolji trenutak jer pred nama je ponovno jedno vrlo neizvjesno razdoblje jer ulazimo u jednu jesen zimu, porast cijena energenata, snažna inflacija i recesija koja se da naslutiti", kaže Radimir Čačić, Narodna stranka - Reformisti.

Neizvjesna ili izazovna budućnost, to su obično formalni termini koji služe ekonomistima kako ne bi direktno rekli u velikim smo problemima, odnosno, kako je davno rekao jedan političar čiji je odlazak jednako iznenadio kao i Marićev – u banani smo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo