Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL POMAŽE DJECI

Inkubatori su im neophodni, a vi možete pomoći: 'Liječio sam djecu svojih prvih pacijenata. Samo želimo pomoć...

'Postojeći inkubatori su dotrajali, za njih proizvođač više ne garantira rezervne dijelove', kaže doktor Krajinović. Pomozimo im kroz kampanju 'Budi mi prijatelj'

Helena Kolar/ 4.12.2021. u 16:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U 7 ujutro primopredajom smjene započinje radni dan neonatalnim sestrama u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu.

Primaju noćni izvještaj o tome kako se koje novorođenče ponašalo tijekom noći. Saznat će jesu li bebe imale temperaturu, kakvo im je disanje, kako toleriraju obroke, koliko samostalno mogu pojesti, a koliko ih se mora dohraniti na sondu, koliko su mokrile te jesu li imale stolicu…

Već do 9 sestre će obaviti prva hranjenja i promjene pelena, ali i davanje posebno prilagođenih terapija, neophodnih bolesnoj djeci i nedonoščadi. Čut će prva jutarnja plakanja, ali i malene osmijehe koji njihov posao čine lakšima.

U Zagrebu, 194 kilometra dalje od osmijeha i plača brodske djece, u 9 sati i 30 minuta započela je 9. po redu sjednica Hrvatskog Sabora. Na dnevnom redu je rasprava o Prijedlogu Državnog proračuna za 2022. godinu.

Sjednici je prisustvovao i premijer Andrej Plenković, te ministar financija Zdravko Marić. Već u 10 sati deset je saborskih klubova zatražilo stanku pri čemu je najveći broj zahtjeva objašnjen kritikom na predloženi proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
RTL POMAŽE DJECI

'Budi mi prijatelj': Maleni Slavonci trebaju vašu pomoć - omogućite im najbolju medicinsku skrb tijekom najosjetljivijih dana nabavom novih inkubatora

Image
RTL POMAŽE DJECI

'Budi mi prijatelj': Maleni Slavonci trebaju vašu pomoć - omogućite im najbolju medicinsku skrb tijekom najosjetljivijih dana nabavom novih inkubatora

Dok su zastupnici pauzirali, sestre u Slavonskom Brodu su s liječnicima obavile jutarnju vizitu i primijenile zadane terapije svojim malenim pacijentima. Započele su i drugu rundu hranjenja i promjena pelena.

U šest inkubatora, koliko ih brodska bolnica ima, neka dječica su uspjela preko noći dovoljno osnažiti da im sonda više nije bila potrebna. Po prvi put su jela samostalno iz bočica ili šprica, a ona snažnija i samostalnija, dana su majkama da ih doje.

Upravo se čita

Image
lažne covid potvrde

Više od 200 ljudi pod najvećom istragom Uskoka u našoj povijesti: Među osumnjičenima i Tony Cetinski?

Na Trgu Sv. Marka završila je stanka i zastupnicima se obratio premijer Plenković.

"Proračun se temelji na najnovijim pokazateljima gospodarskog rasta. Pred nama je važna zadaća da kvalitetnim ekonomskim politikama podignemo hrvatsko gospodarstvo", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Govorio je 18 minuta o donesenom proračunu, nakon kojih se javilo 20 zastupnika za repliku.

Najviše ih brine problem smanjenja izdvajanja zdravstvo za više od 4 milijarde kuna dok su izdvajanja za obranu povećana za skoro 2 milijarde kuna. Tako je u svojoj replici, između ostaloga, Davor Bernardić rekao:

"Slušam vas i ne vjerujem. Pitam se, živimo li mi u istoj državi? Po GDP-u, u kupovnoj moći smo iza Rumunjske, a dugovi u zdravstvu su takvi da se ne mogu servisirati".

Dok su se redale kritike oporbe, sestre u Slavonskom Brodu veselile su se sitnim uspjesima svojih pacijenata. Dnevna postignuća neonatalnih sestara obično dolaze u najmanjim mogućim oblicima. Na primjer, transfuzija krvi volumena manjeg od dvije čajne žličice može napraviti veliku razliku u zasićenju kisikom i otkucaju srca prerano rođene bebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nekoliko desetak opomena od strane predsjednika Sabora kasnije, u 11 i 40, ministar Marić započeo je odgovarati na pitanja zastupnika. Kritike su se nastavile nizati u istom tonu. Točno u podne, kada su neonatalne sestre odradile skoro pola svoje smjene, za repliku se javila zastupnica SDP-a Marina Opačak Bilić.

"Poštovani ministre Mariću, samo prvog dana obveznog korištenja covid potvrda testirano je 55 tisuća djelatnika javnih i državnih službi što je trošak od 2,7 milijuna kuna dnevno i tako već dva, tjedna svaki dan. S druge strane, za financiranje skupih lijekova uvijek se nekako nateže i nema novca za određene medicinske uređaje. Ja vas pitam, je li to uravnoteženo trošenje?", pitala je zastupnica ministra.

Nastavila je:

"Sinoć sam gledala televizor i vidjela sam poziv na jednu humanitarnu akciju gdje se poziva na nabavku inkubatora. S obzirom na to da znamo da je cijena jednog inkubatora 200 tisuća kuna, nije teško izračunati koliko se toga moglo nabaviti samo za cijenu testiranja u jednom danu".

Kampanja koju je zastupnica odlučila izdvojiti u svojoj replici je kampanja udruge "RTL pomaže djeci", a spomenuti inkubatori koje treba "nabaviti" su inkubatori u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U sklopu ovogodišnje kampanje za Odjel neonatologije planira se nabaviti dva nova inkubatora. Od iznimne je važnosti da prijevremeno rođene i životno ugrožene bebe u najosjetljivijim danima dobiju najbolju moguću medicinsku skrb. Optimalne uvjete nadzora životno ugrožene djece omogućili bi upravo inkubatori novije generacije.

Ministar Marić na pitanje zastupnice, koja je inače sugrađanka malenim Brođanima koji se liječe na Odjelu pedijatrije, nije odgovorio ništa konkretno. Samo je kratko poručio da Vlada nastoji osigurati financijsku održivost zdravstvenog sustava. Tu je rasprava završila.

Dok je Sabor oko 16 sati završio sa zasjedanjem na Odjelu je i dalje tekla dnevna rutina ključna za život novorođenčadi. 

Na Odjelu se godišnje liječi oko 260 bolesne novorođenčadi i nedonoščadi te je klasificiran kao druga razina neonatalne skrbi nakon klinika u četiri najveća grada u Republici Hrvatskoj i upravo kupnja novih modernih uređaja koji će omogućiti optimalan razvoj novorođenčadi im je više nego potrebna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako se rad na Odjelu zasniva na obavljanju rutina, ne postoji tipičan 12-satni radni dan. Svaki sa sobom nosi nove prepreke.

"Najgori je taj osjećaj nemoći, kada znate da ne možete pomoći djetetu jer ne postoji liječenje. Što god da napravite, ne možete pomoći", podijelio je s nama Ivan Krajinović, dr. med. spec. pedijatar, subspec. neonatolog, voditelj Odjela za pedijatriju.

S druge strane, sestre i doktori su najsretniji kada uspiju spasiti djecu s malom porođajnom težinom i s malim izgledima za oporavak.

"Kada pomognete toj djeci i znate da će osoba živjeti sljedećih 70-80 ili više godina i da ste im osigurali da će živjeti još mnogo desetljeća. Ja već 28 godina radim i već su mi neki od prvih pacijenata majke i očevi pa sam i njihovu djecu liječio", ispričao nam je Krajinović.

"Postojeći inkubatori su dotrajali, za njih proizvođač više ne garantira rezervne dijelove, tako da nam je neophodna kupovina minimalno dva nova inkubatora. I stoga pozivam sve ljude dobre volje da se odazovu ovoj humanitarnoj kampanji i pomognu malim Slavoncima u njihovim prvim danima života", ističe Krajinović.

Bolnica želi dva najstarija inkubatora, koji se koriste više od 15 godina, zamijeniti novima, a u tome će im pomoći i kampanja "Budi mi prijatelj".

Bez vaše velikodušne pomoći realizacija ovog projekta neće biti moguća, zato se uključite u našu kampanju "Budi mi prijatelj" pozivom na broj 060 9007 (cijena poziva je 6,25 kn s PDV-om), direktnom uplatom na donacijski žiro-račun Udruge HR67 24070001500331700 ili uplatom kreditnom karticom putem internetske stranice Udruge.

Helena Kolar/ 4.12.2021. u 16:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PRATITE NA RTL-U

RTL DANAS OD 19 SATI! U USKOK-ovoj akciji više od 200 osumnjičenih za lažne covid potvrde. Gost ministar Božinović!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba