ekološki incident / Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša zatražila dodatno čišćenje u Slavonskom Brodu

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Vezano uz sanaciju onečišćenja tla u inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da sanacija nije zadovoljavajuća te je inspektorica zatražila da ovlaštena tvrtka AEKS d.o.o. ponovo izađe na lokaciju i otkloni onečišćenje

30.3.2018.
21:56
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike u petak su izvijestili kako je Inspekcija zaštite okoliša u Slavonskom Brodu poduzela niz radnji vezanih uz ekološki incident od 28. ožujka kad se izlila nafta na zapadnom ulazu u Slavonski Brod te utvrdila da sanacija nije zadovoljavajuća i od nadležne tvrtke zatražila uklanjanje onečišćenja preostalog na manjoj površini.

Razlog incidenta bilo je ispitivanje (tlačna proba) dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice, ujedno i mjesta izlijevanja. Vlasnik produktovoda je Plinacro d.o.o.,  a ispitivanje je provodila tvrtka Crodux d.o.o. radi moguće prenamjene u plinovod kojim bi se opskrbljivala rafinerija u Bosanskom Brodu. Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara ranije se požalio da, unatoč točno propisanoj proceduri u takvim slučajevima, Grad dosad ni od jednog mjerodavno tijela ili institucije nije dobio navedene podatke ni bilo kakvu drugu informaciju vezanu uz taj ekološki incident.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zaštite okoliša u priopćenju podsjeća da je predstavnik Crodux-a preuzeo odgovornost za sanaciju i pozvao tvrtku AEKS d.o.o. radi sanacije koja je i započela tijekom inspekcijskog nadzora.

"Prvo su ispumpavali kanal uz cestu gdje se izliveni naftni derivat pomiješao s vodom. Naloženo je da odmah po završetku sanacije obavijeste inspekciju o izvršenom te dostave dokumentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom nadzora, predstavnicima Plinacro-a naloženo je da obiđu cijelu trasu. Trasa produktovoda je obiđena, a novih mjesta onečišćenja nije bilo. Također je naloženo da se isprazni produktovod i sadržaj zbrine putem ovlaštene osobe", stoji u priopćenju.

Radi praćenja tijeka sanacije i poziva predstavnika Gradske uprave Grada Slavonskog Broda zbog sumnje građana na onečišćenje bunara koji opskrbljuje Slavonski Brod pitkom vodom, inspektorica zaštite okoliša i u petak je obavljala nadzor na lokaciji propuštanja produktovoda. Putem Centra 112 zatražila je da se o sumnji građana na onečišćenje bunara, u svrhu ispitivanja kvalitete pitke vode, obavijesti Zavod za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu i tvrtka Vodovod d.o.o. koja je odgovorna za opskrbu grada pitkom vodom, te sanitarna inspekcija. Obavijest je uputila i vodopravnoj inspekciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezano uz sanaciju onečišćenja tla u inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da sanacija nije zadovoljavajuća te je inspektorica zatražila da ovlaštena tvrtka AEKS d.o.o. ponovo izađe na lokaciju i otkloni onečišćenje koje je preostalo na jednoj manjoj površini. Prema dobivenim informacijama, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, tvrtke Vodovod d.o.o. i AEKS d.o.o. upućeni su na lokaciju. Inspekcijski nadzor sanacije i dalje je u tijeku dok se u potpunosti ne ukloni onečišćenje. Vodopravna inspekcija je u kontaktu s Hrvatskim vodama koji su potvrdili da se radi o glinovitom tlu i da nema mogućnosti širenja u dublje slojeve. Na mjestu događaja nema vodotoka, a izvorište je na dovoljnoj udaljenosti te ne postoji mogućnost onečišćenja", stoji u priopćenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo