POČELA ISTRAGA / Inspekcija Ministarstva zdravstva stigla u Split. Obdukciju preminulog novinara obavila neovlaštena patologinja?

Image

Iz Udruge za prava pacijenata ocijenili su da je komunikacija između pacijenta i liječnika bila neprimjerena

8.8.2022.
19:21
VOYO logo

Inspekcija Ministarstva zdravstva stigla je u Split. Iz Zavoda za hitnu medicinu potvrdili su da je DORH počeo istragu i zbog toga nema izjava.

Tražit će se dokumentacija i liječnički karton kako bi se utvrdilo i tko je preporučio da se ne cijepi. Je li obdukcija pravilno obavljena i imaju li bolnice na raspolaganju lijekove za COVID pokušala je doznati Leona Šiljeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se ne ispitaju svi i ne prikupe dokumenti traje zavjet šutnje.

"Rezultati bi trebali biti što prije mogući, jer u ovom slučaju ne smijemo čekati. Što više vrijeme prolazi, više se neke stvari mogu sakriti i mogu se gurnuti pod tepih i to je ono što želimo izbjeći", poručila je Jasna Karačić, predsjednica udruge za promicanje prava pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije je specijalist patologije i sudske medicine Antonio Alujević izjavio da je obdukciju van radnog vremena obavila bolnička patologinja koja nije ovlaštena ni školovana za uzimanje uzoraka za toksikologiju, pa su ga iz bolnice demantirali. Tvrde: sve je po pravilima struke. Inspekcija će utvrditi je li bilo i drugih propusta.

Image
još jedno priopćenje /

Ministarstvo zdravstva o slučaju Matijanić: 'Iznošenje neprovjerenih činjenica otežava tešku situaciju obitelji'

Image
još jedno priopćenje /

Ministarstvo zdravstva o slučaju Matijanić: 'Iznošenje neprovjerenih činjenica otežava tešku situaciju obitelji'

"Stanje pacijenta se može brzo pogoršati i pokvariti u roku od pola sata, sat vremena. U tom slučaju treba intervenirati nanovo. Tako da teško mi je sad interpretirati je li nešto dovelo do nekih propusta ili nije kada nemam uvid u svu dokumentaciju", kazala je Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovaj slučaj Ministarstvo je imenovalo poseban tim, a u donošenje stručnog mišljenja uključit će se i specijalisti obiteljske medicine, imunologije i patologije.

"Cilj nam je utvrditi potpunu istinu i predočiti je obitelji pokojnog Vladimira Matijanića, a potom i cjelokupnoj javnosti. Naš zdravstveni sustav treba biti na usluzi svakom pacijentu te smo odlučni istražiti svaki pojedini propust i ako utvrde nadležne stručne službe, provesti nužne korake za neadekvatno postupanje", izjavio je ministar Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Udruge za prava pacijenata ocijenili su da je komunikacija između pacijenta i liječnika bila neprimjerena.

"Zaista se postavlja pitanja, je li se ova smrt mogla se izbjeći da se na vrijeme postupalo prema pravilima struke onako kako treba", tvrdi Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potaknuti ovim slučajem pitali smo bolnice u velikim gradovima koje lijekove koriste za liječenje COVID-a. Na upit je jedino odgovorio KBC Osijek. Naveli su da lijekova imaju u dovoljnim zalihama, ali nemaju REM-DESI-VIRA. Kako tvrde - nije dostupan nigdje u Hrvatskoj.

"Ne sudjelujem sama u liječenju covida. Kolege s infektologije koje vode covid odjel u mojoj ustanovi mi nisu prenijeli tu informaciju. Tako da je i za mene ovaj dio iznenađenje. Imamo dokazanu učinkovitost toga lijeka i treba na sve načine ga nabaviti", objašnjava Šmit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti upit smo poslali i Ministarstvu zdravstva je li dostupan ovaj lijek, ali i koji drugi su na raspolaganju. Nisu odgovorili.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo