Konačna odluka / Inspekcija o slučaju Čavajda: 'Greške tek proceduralne, dobila svu skrb. Ali, ispitat ćemo privatnu kliniku'

Image

'Pacijentici pružena sva raspoloživa stručna podrška zdravstvenih radnika KB Sv. Duh kako bi joj se maksimalno olakšalo njeno zdravstveno stanje...'

16.5.2022.
19:32
VOYO logo

Iz Ministarstva zdravstva poslali su nalaz zdravstvene inspekcije "o slučaju pacijentice Čavajde". Ministarstvo Vilija Beroša očito misli na slučaj gospođe Mirele Čavajde, žene koja je bila prisiljena sa svojom obitelji do krajnosti se javno izložiti kako bi zaštitila svoje zdravlje i život u trudnoći s tako teško oboljelim fetusom da se komisijski utvrđivalo je li "riječ o problemu koji je nespojiv sa životom".

U priopćenju za medije u uvodu se objašnjava da je zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva provela nadzor u KB Sv. Duh, u KBC Sestre milosrdnice i u KB Merkur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Hrvatskoj istinu u lice /

Slovenski stručnjak: 'U RH i liječnici politički zlorabe izraz feticid kako bi se ženama uskratila prava'

Image
Hrvatskoj istinu u lice /

Slovenski stručnjak: 'U RH i liječnici politički zlorabe izraz feticid kako bi se ženama uskratila prava'

Što se tiče KB-a Sv. Duh, inspekcija je utvrdila da su tamo isprva napravili propust na razini prvostupanjske komisije koja je odlučivala o pobačaju, ali da su propust naknadno ispravili i pacijenticu "adekvatno uputili na drugostupanjsku komisiju u KBC Zagreb".

Za KBC Sestre milosrdnice inspekcija je utvrdila propust u tome što pacijenticu nisu uputili na drugostupanjsku komisiju. Za KB Merkur, pak, naveli su da su tamo uradili sve po propisanoj proceduri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A liječenje, odnosno zdravstvena skrb?

Ne znaju koliko je prošlo vremena...

"Iz dijela medicinske dokumentacije iz KB Sv. Duh, razvidno je da je nalaz magnetne rezonance očitan sljedećeg dana po provedenoj pretrazi, no zbog nedostupnosti liječnice koja je vodila trudnoću pacijentice, nije poznato koliko je vremena prošlo od očitanja nalaza do obavještavanja pacijentice o nalazu", zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcija će u tom dijelu tek "utvrditi činjenice". Ministarstvo u priopćenju navodi da je drugostupanjska komisija (na "Rebru") donijela odluku o prekidu trudnoće.

Međutim, podsjetimo, odluka drugostupanjske komisije predstavljala je presedan u Republici Hrvatskoj, kako je tada komentirala Čavajdina odvjetnica Vanja Jurić, unatoč tome što je riječ o fetusu s izrazito uznapredovalim i agresivnim tumorom mozga:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada u Hrvatskoj na način da napokon crno na bijelo imamo ono što smo ranije znali, a to je da je takav prekid trudnoće u ovakvoj situaciji zakonit pa u tom smislu možemo biti zadovoljni radi svih žena u budućnosti."

Dobila svu skrb, a pobačaje ne izvode!?

Ministarstvo ipak zaključuje da je u Sv. Duhu i u KBC Sestre milosrdnice utvrdio samo "proceduralne propuste", kao i to "da je pacijentici pružena sva raspoloživa stručna podrška zdravstvenih radnika KB Sv. Duh kako bi joj se maksimalno olakšalo njeno zdravstveno stanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E ali, stanje s izvođenjem pobačaja u KB Sv. Duh je takvo da se pobačaji tamo uopće ne izvode.

Stoga je prije nekoliko dana gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević javno rekao da je "neprihvatljivo da svi liječnici i sestre/tehničari na Sv. Duhu imaju priziv savjesti". Najavio je i to da će se to mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvu zdravstva i njenoj inspekciji to, međutim, nije sporno, ali je zato najavilo traženje odgovornosti negdje drugdje:

"Zdravstvena inspekcija je ocijenila potrebnim izvršiti nadzor i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi gdje je vođena trudnoća pacijentice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski liječnici ogorčeni kolegama

RTL je proteklih dana iscrpno izvještavao o ovom slučaju, pa je prenio i izjavu glavnog stručnjaka u Sloveniji za perinatologiju Gorazda Kavšeka, i zbog toga što je gospođa Čavajda na kraju odlučila tamo otići na prekid tragične trudnoće, i zbog toga što je Slovenija zemlja s praktično identičnim zakonskim uređenjem pobačaja.

On je dio hrvatskih kolega optužio da "politički zlorabe izraz 'feticid' kako bi se ženama uskratila prava", rekao je i to da "nema opravdanja za to što u Republici Hrvatskoj nisu Čavajdi obavili ono što je tražila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ova reporterka, koja je u Ljubljani razgovarala s tamošnjim medicinarima, prenijela je da ono što su napravili dotični liječnici u Hrvatskoj, čak i kod njih u Sloveniji prouzročilo emotivni stres kod liječnika.

Odvjetnica je i tada ustvrdila da je presudno u ovom slučaju bilo to što je javnost u Hrvatskoj snažno reagirala u obranu prava Mirele Čavajde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo