Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL U POSJEDU ZAPISNIKA

Inspekcija pokazala da nije bilo nadriliječništva na Srebrnjaku: Liječnici podižu tužbe za klevetu!

Cijela zavrzlama uslijedila je nakon iznenadne smjene ravnatelja dr. Bore Nogala

Matea Damjanović/ 11.1.2020. u 21:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

RTL je u posjedu zapisnika inspekcije Ministarstva zdravstva koja odbacuje optužbe Grada Zagreba za nadriliječništvom u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

Inspekcijski nadzor, čiji rezultati još nisu službeno objavljeni, obavljen je potkraj prošle godine nakon što je Grad podnio kaznenu prijavu. Cijela zavrzlama uslijedila je nakon iznenadne smjene ravnatelja dr. Bore Nogala.

Promemoriju zdravstvene inspekcije u Dječjoj bolnici Srebrnjak RTL je neslužbeno dobio. U njoj je zaključeno kako nadriliječništva u toj bolnici nije bilo.

''Vezano za optužbe za 'nadriliječništvo', nisu potvrđeni navodi iz Predstavke jer je uvidom u medicinsku dokumentaciju te temeljem obavljenih razgovora utvrđeno da je nutricionistica na zahtjev liječnika samo provodila nutricionistička savjetovanja te mjerenja koja su u domeni nutricionista. Nalaz bi potom bio proslijeđen liječniku koji je takvo savjetovanje i tražio, a konačne sveobuhvatne preporuke davao bi liječnik''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Navedeni postupci dogovarani su i koordinirani s kontrolorima HZZO-a, stoji u zapisniku. Inspekcija je izašla na teren potkraj prošle godine na poziv vlasnika bolnice, Grada Zagreba, koji je podnio kaznenu prijavu zbog nadriliječništva protiv odgovornih iz bolnice i nutricionistice jer je, tvrde, samostalno liječila. Svemu je prethodila smjena ravnatelja bolnice zbog, kako Grad tvrdi, nezakonitog zapošljavanja.

''Nije mi jasno ili mi je jasno zašto ministar zdravstva odugovlači s objelodanjivanjem tog nalaza, koji je jako dobar za Dječju bolnicu Srebrnjak i opovrgava sve ono zbog čega sam ja smijenjen i zbog čega nas optužuju i nije mi jasno zbog čega se to tako radi i da li je to sprega između ljudi, između ministarstva i Grada'', izjavio je dr. Boro Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak.

Upravo se čita

Image
JOVANOVA DRAGA

Sjećate li se nje? Evo kako Paulina iz 'Ljubav je na selu' izgleda danas

Ministar zdravstva rekao je da je inspekcija samostalno tijelo te da ne može komentirati zapisnik jer mu osobno nije dostavljen, već Upravi bolnice.

Ministarstvu zdravstva je RTL još 31. prosinca 2019. poslao upit o tome je li obavljen nadzor, što je zaključeno te jesu li pronađene bilo kakve nepravilnosti u radu bivše Uprave na čelu s dr. Nogalom, no odgovor je stigao tek 8. siječnja 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva u vremenskom periodu od 19. do 20. prosinca 2019. godine obavila je u okviru svoga djelokruga rada nadzor nad zakonitošću rada Dječje bolnice Srebrnjak (dalje u tekstu: Bolnica). Utvrđeno je kako Bolnica nije sukladno članku 260. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (''Narodne novine'' 100/18) u zakonskom roku od šest mjeseci uskladila svoj rad i poslovanje s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Slijedom utvrđenih nepravilnosti sukladno odredbi članka 208. stavka 1., a u vezi s člankom 213. stavkom 1. točkom 1. Zakona o zdravstvenoj zaštiti zdravstvena inspekcija donijela je rješenje kojim se naređuje otklanjanje utvrđenih nepravilnosti", poručili su iz Ministarstva.

Zatraženo je i pojašnjenje njihove izjave, ali odgovora još nema.

Nakon smjene dr. Bore Nogala reagirala je i Hrvatska liječnika komora koja posljednjih godina nije dobila nijednu pritužbu na stručni rad liječnika Srebrnjaka.

''Apeliramo da se ne donose ishitrene ocjene, koje dovode u pitanje ugled liječničke struke te posljedično mogu dovesti i do gubitka povjerenja pacijenata u zdravstvenu ustanovu pa i sustava u cjelini'', poručila je Vikica Krolo iz Hrvatske liječničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za zapisnik inspekcije pitali smo i Grad Zagreb iz kojeg nam je odgovoreno kako ga nisu dobili pa ništa ne mogu komentirati.

Kažu kako nisu iznijeli nikakve optužbe, već su dokaze temeljili na izvješćima HZZO-a, pa su sve proslijedili DORH-u.

A zbog prijave za nadriliječništvo doznajemo da će svaki liječnik bolnice osobno podnijeti tužbu za klevetu.

Matea Damjanović/ 11.1.2020. u 21:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
odluka vlade

Od ponoći poskupljuju i benzin i dizel, objavljene nove cijene!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba