peti dan reforme smeća / FOTO Inspekcija RTL.hr-a: Smeće u plavim vrećicama ne baca skoro nitko. Teško ih je i kupiti, jedva smo ih našli

Image
Foto: RTL

Grad Zagreb je 1. listopada uveo novi režim odvoza otpada. Provjerili smo kako on funkcionira na terenu

5.10.2022.
12:29
RTL
VOYO logo

Peti je dan otkako je na snagu stupila odredba Grada Zagreba o obaveznom korištenju plavih ZG vrećica za smeće. Zagrepčani tako smeće u kante i kontejnere ispred domova ne smiju odlagati, osim ako ga nisu zapakirali u posebne vrećice koje koštaju 2, 4 ili 8 kuna po komadu, ovisno radi li se o 10, 20 ili 40 litara.

Reforma gradskog prikupljanja otpada izazvala je mnoge kontroverze u tjednima i prije nego što je konačno stupila na snagu. Dok su je neki gorljivo branili, u javnom se prostoru činilo da novi model ipak ima više kritičara. Gradske su vlasti mnogo puta naglašavale da će biti potrebno mnogo vremena za prilagodbu, baš kao što je trebalo građanima Švicarske, gdje se taj model već primjenjuje, Bruxellesa, ili malenog Preloga koji je prvi u Hrvatskoj po odvajanju otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se s novim modelom za sada nose Zagrepčani? Čini se da nikako. RTL.hr napravio je malu inspekciju zagrebačkog smeća i došli smo do zanimljivog uvida. Od svih kanti koje smo obišli na jednoj zagrebačkoj mikrolokaciji (čiji identitet nećemo otkriti zbog zaštite stanovnika od gradskih inspektora za smeće), plave vrećice ne koristi gotovo nitko.

Image
Image

U kantama smo zatekli svašta, smeće se baca najviše u vrećicama iz dućana koje građani ustvari tako 'recikliraju'. Bacaju se i u običnim vrećicama koje su uglavnom jeftinije od ovih gradskih, no još više zabrinjava kako bacaju ostali otpad. Izgleda da, iako što kante različitih boja ispred njihovih vrata stoje godinama, Zagrepčani još uvijek nemaju volje bacati u smeđe kante biootpad. Tu smo našli svašta, od plastike do papira, pa i običnih vreća s miješanim komunalnim otpadom. Jedine kante koje su prošle našu inspekciju bile su one za papir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izostanak plavih vrećica u kantama ipak ne možemo pripisati isključivo nedostatku volje građana. Naime, trenutno ih nema za kupiti u brojnim trgovinama. Tako su u svim većim trgovinama one danima rasprodane. U lokalnom Sparu, najvećoj trgovini u kvartu, vrećice pokušavamo nabaviti već dva dana. Bezuspješno. Jučer su nam rekli da su već trebale stići, neka pokušamo kasnije u danu. Vratili smo se danas, opet ih nije bilo. Slična je priča koju smo načuli u jednom Lidlu.

Image
Image

"Nemamo ih trenutno. Probajte rano u jutro, dok još nisu otišle", rekla je prodavačica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrećice smo na kraju našli u jednom manjem dućanu i jednom kiosku, no samo one od 20 litara. Druge kažu, baš i ne dobivaju. Za zaposlene ljude ova potraga za odgovarajućim vrećicama mogla bi biti prilično nezgodna, još ako uzmemo u obzir da su neke lokacije krivo navedene u mapi prodajnih mjesta koja se može pronaći na web stranicama Grada.

Kako bi saznali može li se uskoro očekivati povećana opskrba vrećicama, kako bi bile lako dostupne u svim veličinama, poslali smo upit Gradu. Konkretan odgovor nismo dobili, no uspjeli smo saznati koliko je vrećica prodano do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Standardizirane vrećice za odlaganje miješanog komunalnog otpada - ZG vrećice od 15. rujna su u prodaji na više od 500 prodajnih mjesta u gradu Zagrebu, a dosad je prodano više od 600.000 paketa vrećica u kojima je po 10 komada", rekli su.

Dodali su da su se javnom pozivu za skladištenje, distribuciju i prodaju ZG vrećica odazvali gotovo svi trgovački lanci te brojne kvartovske trgovine, a i da je ta lista svakim danom sve dulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
policajci za smeće /

Rečeno - učinjeno! Ispisana je prva kazna za nepropisno odvajanje otpada u centru Zagreba

Image
policajci za smeće /

Rečeno - učinjeno! Ispisana je prva kazna za nepropisno odvajanje otpada u centru Zagreba

"Zagrebački holding isporučuje ZG vrećice kontinuirano, sukladno narudžbama trgovina, i tijekom tjedna očekujemo distribuciju novog kontingenta", tvrde iz Grada.

A s obzirom na poteškoće s nabavom vrećica koje smo naveli, pitali smo Grad hoće li odmah krenuti u kažnjavanje građana. Kratki odgovor je ne, iako su pogrešno bacanje smeća pripisali tome što kante trenutno nisu zaključane, a ne tome što vreće nisu baš lako dostupne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesni smo da je potrebno određeno vrijeme prilagodbe i jasno je da će građanima trebati još neko vrijeme da se pobrinu da spremnike stave pod svoju kontrolu i onemoguće pristup trećim osobama. Fleksibilni smo i razumni i ne želimo kažnjavati ljude, već nam je u interesu edukacija i komunalni red. Naš primarni cilj je spriječiti nepravilnosti kroz edukaciju građana pa ćemo u tom kontekstu u početku građane informirati i poticati da oni koji nisu što prije riješe pitanje kontrole spremnika kako bi izbjegli mjere izricanja kazne. Naglašavamo kako je pravednija naplata odvoza otpada jedan od glavnih ciljeva ovog modela, uz micanje kanti s ulica", poručili su iz Grada Zagreba.

Inače, gradonačelnik Tomislav Tomašević jučer je rekao da je zadovoljan kako do sada ide prikupljanje otpada u centru grada, te da je "čak iznad očekivanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogledajte kante, pogledajte sadržaj tih kanti. Nismo našli otpad koji nije bio u zg vrećici. To je 20 tisuća ljudi, a do sada je izdana samo jedna kazna od komunalnih redara. Dobila ju je osoba koja je odlagala glomazni otpad. I to ćemo kažnjavati", poručio je dodajući da je bilo 80-ak upozorenja u centru grada. "Vidi se da se ljudi drže pravila, vidi se da kad nema kanti Zagreb izgleda kao da je drugi grad."

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo