kazne nisu male... / Ima li 'muljanja' s radom na crno? Bili smo u akciji s državnim inspektorima: Provjeravaju baš sve!

Češljaju poslovanja u cijeloj zemlji, a posebno uoči turističke sezone - na obali

7.6.2022.
21:00
VOYO logo

Državni inspektori stigli su u kontrolu riječkog restorana s 32 zaposlenika. Službene značke su iznenađenje, ali radnici, pa i stranci su prijavljeni.

„Personal se definitivno traži na kapaljku, pogotovo kvalitetan personal i nikom od poslodavaca nije u interesu da neko radi na crno“, objašnjava Andrej Radalj, voditelj restorana u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češljaju svaki pedalj! Prolaze kroz kuhinju i govore: „Dobar dan, evo iz državnog inspektorata, malo inspekcijski nadzor.“ Uz rad na crno, posebno kontroliraju zaštitu na radu. Prvo gledaju ima li poslodavac izrađenu procjenu rizika, što je temeljni akt zaštite na radu. Kazne - od 30 tisuća za pravnu, a 6 tisuća kuna za odgovornu osobu.

Image
radnici su kažnjeni /

Inspekcija zatekla strance bez dozvole kako rade u spremištu tramvaja: Od njih sada svi peru ruke…

Image
radnici su kažnjeni /

Inspekcija zatekla strance bez dozvole kako rade u spremištu tramvaja: Od njih sada svi peru ruke…

„Provjeravamo, primjerice, za radnike u kuhinji koji rade u nepovoljnoj mikroklimi, imaju li liječnički pregled od strane specijaliste medicine rada", objašnjava Mario Vojić, viši inspektor rada Državnog inspektorata u rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjeravaju i ispravnost radne opreme, gledaju električne instalacije koje također znaju biti uzrokom nesreća…

Drugi tim ide u akciju u slastičarnicu. Inspektor na sebi ima i malu kameru. Neupadljivo prolaze kraj konobara na terasi i predstavljaju se na šanku: „Dobar dan, državni inspektorat, inspekcijski nadzor, može osobna iskaznica i koliko vas radi u smjeni?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je što slijedi. Za ulazak u kuhinju odijeva se posebna oprema. Radi se detaljna kontrola jer je u pitanju hrana, odnosno zdravlje gostiju.

„Ukoliko se u nadzoru utvrde nepravilnosti iz nadležnosti sanitarne inspekcije, subjekt dobiva rok za otklon nedostataka te ukoliko se nedostaci ne otklone dobiva kaznu u iznosu od 1000 pa sve do 150 tisuća kuna“, pojasnila je Đeni Šubat Ivković, viša sanitarna inspektorica Državnog inspektorata u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lanjski rezultati pokazali su da se posebna pozornost mora staviti na prava radnika.

„Sada sam dao nalog inspektorima - gdje je god moguće idemo na upozorenja, odnosno na mjere oportuniteta kojima nije svrha kažnjavanje. Tamo gdje je nešto potpuno crno, gdje nije registrirano, gdje nisu preduvjeti stvoreni za legalan rad… Tamo nemamo kompromisa, tamo ćemo ići s najoštrijim mjerama“, tvrdi glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novčanom ili mjerom zatvaranja objekta. Do kraja kolovoza, dvjesto će inspektora u kafićima, restoranima i hotelima obaviti 30 tisuća nadzora.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo