obavljeni prvi sastanci / Investitori započeli dubinsku analizu: Poznati najozbiljniji kandidati za restrukturiranje Uljanika

Image
Foto: Duško Marušić/Pixsell

Uljanikovi podaci se po drugi put u ovoj godini nude na uvid potencijalno zainteresiranim ulagačima u pulsku brodogradnju

28.12.2018.
8:57
Duško Marušić/Pixsell
VOYO logo

U prostorije pulskog Uljanika jučer su stigla dva potencijalna strateška partnera zainteresirana za upražnjeno mjesto investitora koji bi mogao omogućiti eventualno restrukturiranje brodogradilišta. 

Na sastanku je obavljena dubinska analiza ili tzv. due diligence, jedan od ključnih koraka u procesu kupovine nekog društva, koji se provodi interdisciplinarno sa svrhom što boljeg uvida u razne aspekte poslovanja trgovačkog društva prije njegove prodaje te pokriva sve aspekte poslovanja od financijskog, pravnog i komercijalnog, do tehničkog. Sve je obavljano u tzv. Data roomu, koji je u Uljanikovoj upravnoj zgradi otvoren radnim danima od jučer do 18. siječnja 2019. od 8 do 16, te subotom od 9 do 13 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uljanikovi podaci tako se po drugi put u ovoj godini nude na uvid potencijalno zainteresiranim ulagačima u pulsku brodogradnju, a proces se ponavlja nakon što su Uprava i Nadzorni odbor krajem prošlog tjedna donijeli odluku o raskidu strateškog partnerstva s Kermas energijom Danka Končara.

Dojučerašnji potencijalni strateški partner, zaključak je, nije pokazao ozbiljnost i spremnost u proces uložiti više od 24 milijuna eura namijenjenih dokapitalizaciji Uljanika, a zbog tog neispunjavanja dokazivanja i namjere mogućnosti vlastitog doprinosa i ozbiljnih koncepcijskih primjedbi ministarstava i Europske komisije ugovor s njim definitivno je raskinut nakon nekoliko neuspješnih pokušaja zajedničkog ulaska u restrukturiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odabiru Končara krajem ožujka ove godine prethodio je proces pokrenut još u studenom 2017. godine kada su, temeljem načela, osnove i koncept programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta, na osam adresa upućeni pozivi potencijalnim ulagačima za koje je bilo ocijenjeno da bi mogli biti zainteresirani za ulazak u tu priču. Među pozvanima je bila i kompanija Fincantieri koja se i sad spominje kao jedan od najozbiljnije zainteresiranih potencijalnih investitora, međutim predstavnici tog talijanskog brodograđevnog giganta nisu se u ožujku ni pojavili u data roomu, već su i prije dubinskog snimanja odustali od ulaganja u pulski škver, piše Glas Istre.

Izvješće sastavljeno od strane bivše Uljanikove Uprave otkrilo je da su data room u prvom valu dubinskog snimanja posjetili predstavnici sedam potencijalnih partnera: DIV Grupe, Kermas energije, Brodotrogira, Palumbo Grupe, tvrtke Vergo d.o.o., češkog Bene Tradea i talijanske Eusider Grupe. Ponude su kasnije dali samo Končar, Debeljakov DIV i azijski fond Bond Asian Ventures iz Hong Konga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je poznato, tada je odabrana Končarova Kermas energija, no posao nikad nije zaključen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo